Naredni tjedan otvaranje javnih poziva za programe zapošljavanja

Date:

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) za naredni tjedan najavio je otvaranje javnih poziva za programe sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu.

Šef odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje FZZZ Haris Huskić na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da će javni poziv za Program sufinanciranja zapošljavanja 2023. biti otvoren od 27. do 29. ožujka ove godine u periodu od 8.00 do 16.00 sati na web portalu Zavoda.

– Vrijednost tog programa je 37,7 milijuna KM, s tim da je vrijednost poziva 28,7 milijuna KM, s tim da će devet milijuna biti naknadno raspisano, a riječ je o mjeri ‘Tražim poslodavca 2023’. Cilj programa je sufinancirati zapošljavanje najmanje 6.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH – naveo je Huskić.

Korisnici programa su svi poslodavci koji su registrirani u Federaciji BiH i redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Mjere koje će biti implementirane za ovu godinu u okviru programa su zapošljavanje pripravnika, mladih s iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje razvojačenih branitelja, sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi i pomoć potrebnima, te tražim poslodavca.

– Što se tiče pojedinačnih iznosa oni su definirani svakom mjerom i uvećani su u odnosu na proteklu godinu. Također, zadržali smo i to da se povećava osnovni iznos sufinanciranja za deset posto za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri, izuzev za mjeru ‘Nova mogućnost 2023’- naveo je Huskić.

Javni poziv za Program sufinanciranja samozapošljavanja Startup 2023 bit će otvoren od 29. do 31. ožujka također od 8 do 16 sati. Za njegovo provođenje Zavod je planirao sredstva u iznosu od 13 milijuna KM, a namjera tog programa je potaknuti najmanje 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.

Huskić je naveo da su ključne ciljne kategorije mladi, razvojačeni branitelji i žene, pa poticajne mjere obuhvaćaju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve, te za razvojačene branitelje. Iznosi pojedinačnih poticajnih sredstava su povećani u odnosu na prošlu godinu, a povećanje osnovnog iznosa sufinanciranja za deset posto vrijedi za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri.

Naglasio je da će pristup online prijavi imati isključivo registrirani korisnici, te da će biti onemogućen pristup jednog korisnika s više uređaja.

Glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević napravio je kratak osvrt na realizaciju ova dva ista programa u 2022. godini.

– Kada je riječ o Programu sufinanciranja zapošljavanja 2022, iznos ugovorenih sredstava je oko 35 milijuna KM, na osnovu čega je zaključeno 4.396 ugovora sa poslodavcima. U sklopu programa u 2022. godini zaposleno je 7.399 osoba. Što se tiče Programa sufinanciranja samozapošljavanja Startup 2022 iznos ugovorenih sredstava je gotovo 12 milijuna KM, a obuhvat osoba je 2.036 po tom programu – naveo je Čuljević dodajući da se iz ovih brojki može zaključiti da je njihova realizacija bila uspješna.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...