Najveći proizvođač hrane na svijetu najavio: ‘Cijene će rasti i ove godine!‘; Isto poručuju i ostali

Najveći proizvođač hrane na svijetu Nestle je priopćio da će se i ove godine nastaviti rast cijena namirnica. Isto su najavili i drugi svjetski proizvođači.

Cijene Nestleovih proizvoda su prošle godine porasle za 8,2 posto, ali tvrde da to nije dovoljno da bi pokrili proizvodne troškove. Zapravo, uvjeravaju da im je profit umanjen, prenosi Klix.ba.

“Još smo u situaciji da popravljamo bruto maržu (direktnu dobit) i, kao svi potrošače širom svijeta, pogodila nas je inflacija te pokušavamo popraviti štetu koja je učinjena”, izjavio je Nestleov izvršni direktor Mark Schneider.

Prema njegovim riječima, rast cijena bit će vrlo ciljan i bit će samo tamo gdje su proizvodni troškovi veći. Odbio je reći koji će od 2.000 proizvoda kompanije poskupjeti.

Kompanije Unilever, Coca-Cola, Heineken, Colgate-Palmolive i Procter & Gamble su također najavili nastavak rasta cijena namirnice ove godine, a kao razlog za to istaknule rast proizvodnih troškova. Kako je objavio CNN, visoke su cijene energenata, žitarica, rada i logistike.

Kako je izjavio Unileverov izvršni direktor Alan Jope, cijene hrane će ove godine značajno rasti. Unilever je u posljednja tri mjeseca prošle godine povisio cijene za 13,3 posto, što je bio čak osmi uzastopni kvartalni rast cijena.

Kompanije koje se bave proizvodnjom životnih potrepština pokušavaju napraviti težak balans. Dok su im profitne marže (odnos dobitka i prihoda od prodaje) sve niže zbog rasta proizvodnih troškova, naglim rastom cijena riskiraju odluku kupaca da više ne kupuju njihove proizvode.

Unilever je priopćio da im je prodaja prošle godine smanjena za 2,1 posto zbog rasta cijena. Nestle kaže da mu je prodaja smanjena u drugoj polovini prošle godine te da su cijene djelomični razlog za to. Heineken je prioćio da očekuje da će ove godine u Europi prodati manje piva zbog naglog rasta cijena, što je povezano s rastom cijena energenata.

Dok kupci pokušavaju što je više moguće sniziti životne troškove, trgovački lanci bi mogli profitirati od svojih robnih marki. Naglo je porasla prodaja robnih marki američkog trgovačkog lanca Walmart, a taj trend, kako je objavio CNN, širi se i u europskoj maloprodaji.

Izvor:Klix.ba

Hercegovka.net

Odgovori