Najvažnije informacije o sustavu mirujućeg prometa u Mostaru

Date:

U cilju dodatnog informiranja građana Mostara o načinu funkcioniranja sustava uređenja mirujućeg prometa u gradu, u narednom tekstu ističemo par pojašnjenja koja najčešće dobivamo kao upite građana.

Grad Mostar ima dvije zone naplate javnih parkirališta Zona I i II, te Posebna parkirališta. Zona I obuhvaća uže gradsko središte, u kojem su smještene najvažnije gradske institucije i ustanove, a Zona II pokriva ostale dijelove grada obuhvaćene Odlukom o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara. U pogledu površine, Zona I obuhvaća oko 30% svih javnih parkirališta koja su pod naplatom, a Zona II oko 70%.  Posebna parkirališta su definirana parking područja sa posebnim uvjetima koji vrijede samo na tim parkinzima.

Zona I

Povlaštene mjesečne i godišnje karte u Zoni I može kupiti svaka fizička i pravna osoba s prebivalištem/boravištem unutar Zone I (fizička lica), odnosno sa sjedištem ili podružnicom firme unutar Zone I (pravne osobe). Svaka fizička ili pravna osoba koja žele parkirati u Zoni I, a ne ispunjavaju gore navedene uvjete mogu kupiti satne, dnevne ili komercijalne parking karte. Povlaštene mjesečne i godišnje karte kupljene za Zonu I vrijede i u Zoni II.

Zona II

Povlaštene mjesečne i godišnje karte u Zoni II može kupiti svaka fizička i pravna osoba s prebivalištem/boravištem unutar Zone II (fizička lica), odnosno sa sjedištem ili podružnicom firme unutar Zone II (pravna lica). Svaka fizička osoba s prebivalištem/boravištem na području Grada Mostaru, ali izvan Zone II također može kupiti povlaštene mjesečne ili godišnje parking karte, po uvjetima i cjeniku definiranom u Odluci Gradskog vijeća. Također fizička osoba koja živi izvan zone naplate javnih parkirališta (na području Grada Mostara), a rade unutar Zone II, uz potvrdu poslodavca o zaposlenju mogu kupiti povoljniju povlaštenu parking kartu za Zonu II. Povlaštene mjesečne i godišnje karte kupljene za Zonu II vrijede samo u Zoni II.

Posebna parkirališta

Posebna parkirališta su definirana parking područja sa posebnim uvjetima koja vrijede samo na tim parkinzima. Mjesečne karte na posebnim parkinzima  može bilo tko bez obzira na prebivališta ili grad iz kojeg dolazi.

 Definirano je pet posebnih parkirališta:

  • Posebno parkiralište Ćiro (parter nekadašnje zgrade HIT-a)
  • Posebno parkiralište Federalna (parter iza zgrade Federalne Vlade BiH)
  • Posebno parkiralište Đački (prostor iza nekadašnjeg đačkog doma)
  • Posebno parkiralište Katedrala (parking prostor ispred glavnog ulaza Katedrale Marije Majke Crkve)
  • Posebno parkiralište Stadion (parking prostor ispred glavnog ulaza na gradski stadion)

Kupovina parking karata na posebnim parkiralištima se može izvršiti preko:

  • Parking automata (satne i dnevne parking karte)
  • MoParking mobilne aplikacije za Android i iOS (satne, dnevne i mjesečne parking karte)
  • Web obrazac na službenoj MoParking web stranici (mjesečne parking karte)
  • Slanjem SMS-a (satne parking karte)

Vlasnik mjesečne parking karte za jedno posebno parkiralište s istom kartom može parkirati i na ostalim posebnim parkiralištima u vremenu trajanja karte. Povlaštene parking karte za Zonu I i Zonu II ne  vrijede i na posebnim parkiralištima i obrnuto. Vlasnici aktivnih povlaštenih parking karata za Zonu II ili Zonu I, ukoliko to žele mogu kupiti mjesečnu parking kartu za Posebna parkirališta po sniženoj cijeni od 10,00KM.

Naplata parkinga u kvartovskim područjima

Svako kvartovsko područje ima prometne ulaze i izlaze. Vertikalna signalizacija koja označava da se taj kvart nalazi u zoni naplate parkinga postavljena je na prometnim ulazima u kvart, te uključuje znak naplate, znak za pripadnost kvarta jednoj od dvije zone te znak o radnom vremenu naplate parkinga. Dakle, kada je na prometnim ulazima u kvart postavljena navedna vertikalna signalizacija to znači da su svi javni parkinzi u tom kvartu pod naplatom.

Unutar svakog kvartovskog područja koje je pod naplatom, postavljeni su i parking aparati za kupovinu satnih i dnevnih parking karata. S obzirom da su kvartovi stanarska područja na kojima većinom parkiraju stanari koji koriste povlaštene parking karte, gustoća parking aparata nije  kao na uličnim parkinzima. Zbog toga postoje drugi mobilni načini plaćanja (SMS i Mobilna aplikacija). Prikaz lokacija svih parking aparata po kvartovskim područjima se nalazi na ovom linku.  Nakon kupovine satnih ili dnevnih parking karata na aparatima, korisnici javnih parkirališta su dužni vidljivo istaknuti karte na prednjem vjetrobranskom staklu svojeg automobila (Pripaziti da nije okrenuta naopačke). Osim parking aparata, spomenuli smo još dva načina plaćanja: SMS (više informacija na ovom linku) i Mobilna aplikacija (preuzmite je na ovom linku).

Vlasnici povlaštenih mjesečnih i godišnjih parking karata ne trebaju isticati ništa na svojem automobilu, jer su registarske oznake unešene u sustav.

Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici MoParkinga (www.moparking.ba). Zbog jednostavnijeg informiranja možete preuzeti i mobilnu aplikaciju na ovom linku te tako u svakom trenutku na vašem mobilnom telefonu vidjeti sve informacije koju su vam potrebne.

Izvor:moparking.ba

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...