Najmanje 109.000 obitelji može dobiti 150 do 300 eura za ogrjev od EU

Date:

U Federaciji BiH počeo teći rok za ostvarivanje prava na pomoć EU-a. Ukupno 64,5 milijuna maraka raspodijelit će se na četiri kategorije energetski siromašnih kućanstava

Najmanje 109 tisuća obitelji u Federaciji BiH uskoro će moći ostvariti pravo na novčanu pomoć iz programa Europske unije usmjerenog na ublažavanje negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize, a upravo je od jučer počeo teći rok koji je utvrdilo Ministarstvo rada i socijalne politike u svojem natječaju na koji će se, sve do 10. studenoga, moći prijaviti kućanstva iz četiriju kategorija, piše Večernji list BiH.

Kome je pomoć namijenjena

Prva kategorija odnosi se na kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za uzdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekoj drugoj osnovi, a kojima je u prosincu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite. Druga kategorija su kućanstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31. svibnja 2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovi Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH.

Treću kategoriju čine kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za prosinac 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje, i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da ni jedan odrasli član kućanstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovi radnog odnosa.

Četvrta kategorija su kućanstva u kojima je tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovi radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Dokumentacija

Na ove kategorije obitelji bit će raspodijeljeno oko 64,5 milijuna maraka europskih sredstava, ali u različitim iznosima. Naime, za treću kategoriju (u kojima su najviše dva člana umirovljenici čija mirovina nije viša od iznosa zajamčene mirovine) maksimalni okvirni iznos novčane pomoći po jednom kućanstvu ne može biti viši od 300 KM. Za sve ostale kategorije maksimalni okvirni iznos novčane pomoći po jednom kućanstvu ne može biti viši od 600 KM.

Objašnjeno je pritom i što je potrebno predočiti od papirologije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć. Prvi dokument je čitko popunjen i potpisan prijavni obrazac koji se može preuzeti s web-stranice Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (www.fmrsp.gov.ba u rubrici pod nazivom “Javni natječaji”).

Također, potrebno je predočiti CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog kućanstva iz kojih će se moći utvrditi činjenice u pogledu državljanstva i prebivališta, izjavu o broju članova zajedničkog kućanstva (kućna lista) koju treba ovjeriti općinsko ili gradsko tijelo uprave te dokaz o otvorenom bankovnom računu iz kojega se vidi vlasništvo nad računom, kao i broj računa (preslika).

Osim toga, za kategorije kućanstva s jednim roditeljem treba se priložiti i smrtni list drugog roditelja ili rodni list djeteta u kojemu je upisana činjenica nepoznatog identiteta drugog roditelja. Važno je naglasiti kako se prijave za dodjelu sredstava podnose jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima). Podsjećamo, ukupna vrijednost paketa Europske unije za BiH iznosi 70 milijuna eura, pri čemu je 50 milijuna eura namijenjeno za pomoć ugroženim kućanstvima, dok se 20 milijuna eura izdvaja za potporu unaprjeđenju energetske učinkovitosti.

Raspodjela

Nadalje, u pogledu potpore kućanstvima Federacija je dobila 66% sredstava, odnosno 33 milijuna eura, Republika Srpska 33%, odnosno 16,5 milijuna eura, a Distrikt Brčko 1% sredstava.

I na ovaj način Europska unija potvrdila se kao ključni partner BiH uz suočavanje s brojnim izazovima koje sa sobom nose šokovi na vanjskim tržištima, a koji se onda reflektiraju i na slabašne ekonomske prilike unutar BiH, kao i nizak standard velikog broja obitelji u zemlji, navodi Večernji list

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...