Mozak je najdeblji organ u našem tijelu sadrži gotovo 60% masti

Date:

Najdeblji organ u ljudskom tijelu

Možda ste i znali činjenicu o tome da je najdeblji organ u ljudskom tijelu mozak. Mozak se sastoji od 60 % masti te time predstavlja najdeblji masu u tijelu čovjeka, veću i od naslaga masti na trbuhu. Prosječna težina mozga čovjeka je 1,3 do 1,4 kg, no osobe koje imaju teži mozak ne znači da imaju veći IQ koeficijent inteligencije.

Hoćete li se sad iznenaditi ako vam kažemo da jedino slon ima veći mozak od čovjeka, na primjer nilski konj, žirafa, polarni medvjed, krava, čimpanza, gorila, konj svi imaju manji mozak od čovjeka. Mozak je organ u ljudskom tijelu koji je najmanje istražen i znanost i medicina o ovom organu znaju najmanje od svih organa ljudskog tijela.

S obzirom da mozak radi jako brzo, te troši 20% kisika iz krvi i 25% glukoze koja cirkulira kroz krv proizvodi energiju koja može napajati žarulju 10 do 23 Wata. Živčani impulsi koji putuju iz mozga i u mozak putuju brzinom od preko 273 km na sat. Iako sam mozak ne osjeća bol, on provodi živčane impulse iz ostatka tijela te kad se na primjer udarite u lakat ili nožni prst odmah ćete osjetiti bol jer će živčani impuls doputovati u mozak sa preko 273 km na sat.

Iako je najdeblji organ, mozak je i vrlo moćan

U mozgu koji je centralni živčani sustav čovjeka nalazi se preko 100 milijardi neurona, te na dnevnoj bazi mozak potroši oko 85.000 neurona i to više noću dok spavamo nego preko dana. Ono što se uspjelo istražiti o funkcijama mozga jest da svaki mozak koji je zdrav svakodnevno uči i da proizvodi čak i 70.000 misli tokom 24 sata od kojih mnogih nismo ni svjesni da ih imamo, te oni čine našu podsvijest.

Iako ovaj organ mislimo da najviše upotrebljavamo dok smo u stanju budnosti, mozak više radi dok spavamo i tek kad zaspimo mozak započinje sa svojim najjačim aktivnostima. Snovi su rezultat djelovanja mozga dok spavamo, zapravo svi sanjamo, samo što se neke osobe sjećaju snova vrlo jasno i razumljivo, nekima su ispremiješane i nepovezane slike, a neke osobe se ne sjećaju svojih snova nikad ili vrlo rijetko.

Mozak je organ koji ima kapacitet pohrane podataka od 3 do mogućih 1000 terabajta koje sakupljamo tokom dana, tjedna, mjeseca ili godinama. Mozak prerađuje te podatke i procesuira ih po noći bez naše prisutne svijesti. Mozak ima mogućnost stvoriti neka sjećanja iz djetinjstva koja se zapravo stvarno nisu ni dogodila, već ih isproducirao na bazi prikupljenih informacija tokom života.

Iako snažan organ, mozak je vrlo krhak

Ukoliko se prekine dotok krvi u mozak, gubi se svijest u roku od 8 sekundi, a bez kisika ovaj organ može preživjeti od 4 do 6 minuta. S obzirom da je voda sastavni dio mozga voda mu je neophodna za normalno funkcioniranje.

Smijanjem se aktivira pet različitih dijelova mozga i jako pozitivno utječe na zdravlje mozga i njegovo funkcioniranje. Sam mozak ne boli no u mozgu se nalaze receptori boli za svaki organ i svaki dio ljudskog tijela. U trudnoći i to ranoj trudnoći neuroni se kod nerođenog djeteta u svakoj minuti umnožavaju 250.000 neurona po minuti. A nakon rođenja djetetov mozak naraste tri puta u prvoj godini djetetova života.

Dokazano je da čitanje na glas djeci i razgovaranje sa djecom često uvelike pridonosi razvoju mozga kod djece. Na taj način djeca već od najranije dobi razvijaju sposobnost da svoj mozak upotrebljavaju i uče. Spavanje preko dana omogućuje mozgu da prikupi energiju i da mozak nakon toga bolje radi, stoga je važno da se dječji mozak odmori tokom dana spavanjem s obzirom da u dječjoj dobi mozak jako puno uči i razvija se.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...