Najbolje vrijeme za sadnju stabala citrusa za bujno zelenilo i mirisni vrt ovog proljeća

Bilo da želite uzgajati stabla citrusa zbog njihovih ukusnih plodova ili da uljepšate svoj vrt, oni su uvijek izvrstan izbor

Agrumi poput limuna i naranči naširoko se proizvode i prodaju diljem Hrvatske, ali ne morate ih kupovati da biste imali svježe proizvode. Zapravo, možete uzgajati svoje vlastite voćke kod kuće.

Citrusi potječu iz tropskih i suptropskih područja u Aziji i Oceaniji, ali ih je moguće uspješno uzgajati i u Hrvatskoj, a najbolje vrijeme za sadnju stabala je blizu.

Kako uzgojiti vlastitu voćku ovog proljeća?

Stabla agruma su divan način da svom vrtu dodate raskošno zelenilo, dašak boje i ukusne plodove.

U rasadnicima diljem zemlje možete pronaći veliki izbor prekrasnih stabala agruma, uključujući stabla lipe, mandarine, kumkvata, limete i stabla limuna u nizu veličina.

Kada birate, važno je kupiti one koje dolaze već u posudama spremne za sadnju u vrtu. Pritom, bilo bi idealno da pronađete stabla koja su prikladna i za unutarnje i za vanjske prostore – osobito kada su u pitanju limuni.

Da, stabla limuna mogu se uzgajati bez previše truda. Međutim, ako ih sadite u području s kontinentalnom klimom bolje ih je držati u posudi nego posaditi u zemlju kako bi ih zimi mogli prenijeti u kuću.

Ove biljke vole sunce i zahtijevaju dosta topline da bi napredovale, pa je važno da se smjeste u zemlju nakon što prođe hladna zima.

Najbolje vrijeme za sadnju stabala citrusa je rano proljeće – oko sredine ožujka. To je zato što će vrijeme biti dovoljno hladno da se vaše drvo učvrsti prije ljetnih vrućina. Iako je ovo važno za plodove, niske temperature su korisne ako želite da biljka cvjeta. To posebno vrijedi za jarkožuta stabla limuna.

Niže temperature su najbolji uvjeti za cvjetanje stabla limuna. Da bi vaše stablo limuna procvjetalo, ostavite ga u posudi na hladnom nekoliko sati svaki dan tijekom zime i ranog proljeća. To će potaknuti biljku da procvjeta.

Naravno, korištenje prave tehnike također je ključno za uspješan rast.

Započnite odabirom prikladnog prostora u svom vrtu za uzgoj stabla u posudi. To bi trebalo biti na sunčanom, ali zaštićenom mjestu, idealno u blizini kuće ili zida kako biste pružili zaklon od vjetra.

Što se tiče zalijevanja, drveća su gladne biljke koje zahtijevaju stalno zalijevanje i to tako da supstrat bude vlažan, ali ne mokar.

Pazite da ih ne zalijete previše, a zimi dopustite da se tlo osuši između dva zalijevanja.

Međutim, stabla agruma trebaju redovitije zalijevanje ljeti, po mogućnosti jednom ili dva puta tjedno, ovisno o temperaturi, možda i više.

Izvor:Jutarnji

Hercegovka.net

Odgovori