Najavljen rast mirovina za 12% – u FBiH će najniža biti 429 KM

Date:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini izdvaja čak 102,3 milijuna konvertibilnih maraka više za mirovine u odnosu na godinu ranije.

Povećanje stavke u proračunu je nužno s obzirom na to da umirovljenike, prema najnovijim najavama, u iduća četiri mjeseca očekuje rast mirovina od oko 12 posto. Već ranije je rečeno kako bi redovitim usklađivanjem mirovine trebale rasti za oko osam posto, a nedavne izmjene i dopune Zakona o MIO omogućile su Vladi Federacije BiH ove godine provesti i izvanredno povećanje mirovina.
Prema riječima člana Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika FBiH Mustafe Trakića, redovito usklađivanje mirovina ide sigurno za osam posto. Ovo usklađivanje, prema zakonu, radi se 15. travnja te se isplaćuje u svibnju uz travanjsku mirovinu, i to retroaktivno od 1. siječnja.

Dakle, uz mirovinu za travanj, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za siječanj, veljaču i ožujak. Trakić dalje navodi kako izvanredno povećanje mirovina Savez očekuje u visini od 4 do 4,5 posto. Ovo povećanje se, kaže on, ne može dogoditi prije lipnja zbog kašnjenja s usvajanjem proračuna Federacije BiH u Parlamentu FBiH.

– Očekujemo do kraja lipnja izvanredno povećanje – ističe on. Isplata bi u tom slučaju išla uz lipanjsku mirovinu u srpnju. – Tu nema retroaktivnog isplaćivanja od siječnja jer nije riječ o usklađivanju, već o izvanrednom povećanju – objasnio je Trakić. I sam ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača kazao je kako će redovito i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto.

Razlog zbog čega se mirovine ove godine povećavaju u većem postotku nego što je to rađeno ranijih godina, kada je redovito usklađivanje podrazumijevalo povećanje od svega 2,8 posto, su upravo spomenute nedavne izmjene zakona.

Ono što je za naše umirovljenike posebno značajno su zakonske odredbe o redovitom i izvanrednom usklađivanju mirovina.

Naime, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima umirovljenika – izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je zakon usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

A što u praksi znače ova dva spomenuta povećanja? Dakle, ako uistinu mirovine budu rasle za očekivanih 12 posto, tada će najniža mirovina u Federaciji BiH nakon oba povećanja iznositi 429 KM.

Trenutačno ova mirovina, koju prima više od 200.000 umirovljenika, iznosi 382,18 KM te bi u ovom slučaju bila povećana za 47 KM, u travnju za 30,50 KM te u lipnju za još 16,50 KM. Inače, kako bi ostvario pravo na najnižu starosnu mirovinu, koja trenutačno iznosi 382 KM, radnik u Federaciji BiH treba imati 15 godina staža i 65 godina života. To je dovoljno za samostalnu starosnu mirovinu u ovom bh. entitetu.

Nakon najavljenog usklađivanja i izvanrednog povećana, zajamčena mirovina, koja trenutačno iznosi 478,91 KM, trebala bi narasti na 567,80 KM. Dakle, u ovom slučaju zajamčena mirovina porasla bi za ukupno 88,90 KM. Umirovljenici koji primaju najviše mirovine, one u visini od 2174,48 KM, neće biti obuhvaćeni najavljenim povećanjima

Hercegovka.net/Fena 

Share post:

More like this
Related

Jednostavan recept za pizza tijesto

Najbolje tijesto za pizzu uz pravi omjer brašna Pizza majstori...

Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH: Projekt “težak” blizu milijardu i 100 milijuna KM

Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača...

Branitelji u FBiH imat će veće naknade

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u srijedu navečer je...