Naftalin gdje kupiti ovaj zabranjeni proizvod

Starije generacije se dobro sjećaju ustajalog mirisa naftalina na dugo nenošenoj odjeći, a onda je najendanput proglašen kancerogenim i njegova je prodaja zabranjena u cijeloj Europskoj Uniji. Nekada su ga prodavale poljoprivredne apoteke kao insekticid, naročito protiv moljaca koji su uništavali prvenstveno vunenu odjeću, ali se rabio i kao sredstvo za tjeranje zmija, krtica, voluharica i drugih štetočina iz vrtova i okućnica. No, danas ne znamo ni kako izgleda naftalin gdje kupiti ovaj zabranjeni proizvod.

Obzirom da se naftalin koristi i kao sirovina u kemijskoj industriji, nalazimo ga u otapalima, nekim gorivima, čak i u kockama za potpalu, nepoznato je kao ga kemijska industrija nabavlja nakon zabrane iz 2008 godine. Nekada se mogao kupiti u svakoj drogeriji, a kancerogenost je otkrivena na životinjama, zato ga sadrže skoro sve smjese za deratizaciju. Zanimljivo je da istraživanja kancerogenosti na ljudima nikada nije provedena i da je zabrana upotrebe naftalina donešena samo na temelju istraživanja na životinjama.

Naftalin ima miris kamfora i nabavlja se preko interneta

Te mirišljave bijele kuglice se nisu stavljale među odjeću da ubiju moljce, nego da ih drže podalje od vaših ormara s odjećom. Isti taj miris tjera i druge insekte, kao i zmije, krtice i druge štetočine koje nitko nije ubijao, nego tjerao od svoje kuće i kućišta. Naftalin ima miris kamfora i nabavlja se preko interneta iako ga se od zabrane do internetske prodaje pokušavalo zamijeniti drugim prirodnim pripravcima, eteričnim uljima i raznoraznim drugim bioproizvodima.

Naftalin je nekada imao vrlo široku primjenu, koristio se u industriji prozvodnje lijekova, boja, mirisa, omekšivača, polimernih materijala, za štavljenje kože, proizvodnji otapala i goriva. Proizvod koji se dobiva iz katrana kamenog ugljena i rafinerijskih proizvoda samo svoje ime duguje nafti i često se naziva i naftadin ili naftalen. Ove bijele kuglice koriste i ljudi koji žele otjerati mačke lutalice od svojih voćaka i povrtnjaka, jer ni mačke ne podnose taj oštri i moćni miris kamfora.

Naftalin, njegova svojstva i moguće opasnosti

Naftalin se pojavljuje u obliku tankih listićastih kristala vrlo prodornog mirisa, netopiv je u vodi, ali se rastvara u vrućem alkoholu, internetska prodaja i web shopovi ga prodaju u bijelim kuglicama, ili tabletama. Njegov prodoran miris se širi u zraku na sobnoj temperaturi, a udah je štetan po ljudsko zdravlje, potencijalno kancerogen, a njegov sastojak naftalen može oštetiti crvene krvne stanice, jer je plinovit i lako ulazi u ljudski respiratorni trakt sa svakim udahom.

Naftalin je opasniji za djecu, jer su djeca osjetljivija na njegove štetne učinke od odraslih, a događalo se da djeca pomisle da ta bijela kuglica bombon, što je opasno. Radnici u petrokemiji su naročito izloženi pogubnim utjecajima naftalena. Udahnuti naftalen se izbacuje iz tijela urinom. Odjeća koja je dugo bila izložena naftalinu se mora prvo dobro oprati i osušiti, eventualno kemijski očistiti i tek onda se smije nositi. Previše naftalina može izazvati glavobolju, vrtoglavcu, tegobe sa disanjem, tahikardije.

Izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori