Nada Šarić: Ništa nema ljepše na ovom svijetu, nego kad vidimo lica koja su zahvalna Bogu na darovima koje nam daje

Date:

Rakićani su bez dvojbe ponosni na svoju Nadu Šarić, koja neiscrpno radi na promociji svoga kraja, time i cijele Hercegovine. Dobitnica je i nagrade za Međunarodnu promociju Hercegovine na izboru Hercegovka godine.

Kako je Hercegovina Bogom dan rasadnik najraznovrsnijijeg i najljekovititijeg bilja, Nada se trudi da se glas o tomu proširi što dalje.

Prilog u tomu govore činjenice da ne propušta priliku za promociju Hercegovačkog bilja kroz razne edukacije,  seminare i manifestacije.

Ekipa našeg portala Hercegovka.net, pratila ju je i u svibnju na Festivalu narcisa kog je održala na Blidinju.
Gosti su došli iz raznih krajeva naše zemlje,  ali i Europe.
Mnogi od njih su po prvi puta upravo zbog Festivala narcisa posjetili Hercegovinu i Blidinje.
Tako smo i u razgovoru sa njima saznali koliko se naše hercegovačko bilje razlikuje od ostalih po specifičnom mirisu, boljoj kvaliteti od istog u drugim dijelovima Europe.
Sve to zahvaljujući posebnosti ovog tla i sunca.
Gošće iz Slovenije su primjerice radi ponijele svoje sirovine koje godinama redovite koriste i usporedile ih sa našim sirovinama i primijetile nevjerojatno veliku razliku u finalnom proizvodu.
Tako su proizvodi za koje koristile  sirovine iz Hercegovine imale značajno bolju kvalitetu.

Sve to naša vrijedna Nada Šarić zna i čini na više načina, pa je samim time i Hercegovka za primjer.
Njezino ljekovito bilje, ali i proizvodi od istog su vrlo traženi.
Neovisno jeli riječ o biljnim pripravcima,  kremama,  tinkturama, sapunima…

Tu je svakako i očuvanje naših običaja I tradicije koje čuva kroz Festival žetve, koji će se održati drugu godinu za redom na obroncima Dabia poviše Posušja.
Pripreme za isti su u tijeku, pa je to bio i povod razgovora sa Nadom Šarić na tu temu.

1.Gospođo Šarić, “pred vratima” nam je druga po redu manifestacija Festival žetve, koja ima za cilj promociju naše tradicije, običaja, ali i kako Vi kažete zahvalnosti prema ozimici. Kako ste došli na ideju za organizaciju ovako posebne i lijepe manifestacije?

 Za festival žetve se poklopilo nekoliko činjenica . Snimanje emisije Daniele Škegro za Online Tv tjedan dana prije žetve .Daniela je prepoznala vrjednost procesa, te da o istom snimimo emisiju kako bi ostalo zabilježeno. Potreba arhitektice Sanele Klarić za upoznavanjem načina pripreme zimice za krov. Uz njih su Miljenko Karačić ,Kadar film napravili snimke . Naše žetalice i gangaši ,guslar . Naš Dabio je oživio ,spontani festival nastao u tjedan dana je osnova ideje za festival koji postaje tradicionalni i već drugu godinu je dio Posuškog lita.

U usporedbi sa prošlom godinom, što nam spremite drugačije na dan 29.srpnja, kada će se održati Festival žetve?

Sam po sebi Festival žetve nekako ne može biti drugačiji . Rad, okrijepa, druženje, te uživanje od bijega od vrućine  u duboki hlad. Ovu godinu ćemo krenuti s Etno radionicom tradicionalne žetve s ciljem upoznavanja svih pravila kojih se moramo držati kako bi bila žetva uspješna.

Stižu li već predbilježe i na koji način to mogu učiniti svi oni koji bi željeli sudjelovati?

Od prošlog festivala nam stižu upiti o sudjelovanju. Oni koji žele sudjelovati, a još nisu uputili prijavu mogu se prijaviti na 063005881.

Što Vi osobno očekujete od ovogodišnjeg Festivala žetve?

Osobno očekujem sretne ljude kao i prošlu godinu. Ništa nema ljepše na ovom svijetu nego kad vidimo lica koja su zahvalna Bogu na darovima koje nam daje.

Hoće li biti u sklopu Festivala i neki kulturno zabavni program i tko će biti eventualni gosti?

Kulturno zabavni program na ovom festivalu je spontan. Gosti koji se okupe ,gangaši, guslari, pjevači bećarca, te naši stanovnici Dabila koji će nas učiti kako žeti, naprave atmofsveru koja nas vrati u vremena kad se uz rad orila pjesma i igralo kolo .Uz sve to imamo i iznenađenja

 Mi Vam svakako želimo još puno uspješnih projekata i manifestacija kojima promovirate našu Hercegovinu. Za kraj našeg razgovora kažite, mogu li svi oni  koji bi željeli,  a nisu natjecatelji,  moći nazočiti ovomu događaju ? 

Hvala vam na lijepim željama. Naravno, svi koji žele upoznati našu tradiciju, uživati u prirodnim ljepotama naše Hercegovine, kušati tradicionalna jela i dobro se zabaviti, su dobrodošli.

Daniela Škegro/Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...