Na tržištu sve više lažnog sira. Ovo je pokazatelj da je pun otrova i kemije

Date:

Lažni sirevi na tržištu privlače pažnju potrošača, često oponašajući izgled i teksturu pravog sira. No, njihov sastav često otkriva da su puni nezdravih sastojaka. To je razlog za zabrinutost jer je sir često ključni dio mnogih obroka i dijeta, osiguravajući važne hranjive tvari poput proteina i kalcija.

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, dugog roka trajanja i sposobnosti dobrog topljenja na visokim temperaturama. Nažalost, ti sirevi često sadrže manje proteina i kalcija u usporedbi s prirodnim sirevima, a često su krcati soli, konzervansima i aditivima. Ova kombinacija može negativno utjecati na naše zdravlje, posebice na zdravlje srca.

Pravi sir tradicionalno se proizvodi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, putem zgrušavanja bjelančevina u mlijeku uz pomoć sirila. Kvalitetan sir, koji je i zdrav za konzumaciju, može se proizvesti samo od vrhunskog mlijeka, pri čemu većina domaćih sireva dolazi od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, u mlijeku moraju prevladavati korisne bakterije koje potiču proces mliječno-kiselog vrenja.

Neki lažni sirevi također često imaju visok sadržaj zasićenih masti i kolesterola, što može biti štetno za srce. Osim toga, često sadrže razne suplemente i aditive koji mogu dugoročno negativno utjecati na naše zdravlje. Na primjer, sastojci kao što su E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu uzrokovati probavne smetnje, pa čak i ozbiljne bolesti.

Važno je napomenuti da zamjene za sir ne treba brkati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog podrijetla u čijem su sastavu obično jasno deklarirani sastojci. Iako im možda nedostaju određene hranjive tvari koje se nalaze u tradicionalnom mliječnom siru, kvalitetni veganski sirevi neće imati negativan utjecaj na zdravlje.

Kako biste bili sigurni da birate kvalitetan sir, preporučljivo je pročitati deklaraciju na proizvodu. Prirodni sir obično ima kratak popis sastojaka, dok lažni sirevi često sadrže puno više aditiva. Na primjer, pahuljice od sira koje se često koriste u tost sendvičima često sadrže malu količinu mlijeka ili sira, ali veliku količinu masti i soli, zajedno s raznim dodacima kao što su emulgatori i boje.

Kada birate sir, uvijek dajte prednost cjelovitom siru u komadu i pažljivo proučite deklaraciju kako biste bili sigurni da je riječ o pravom siru, a ne o lažnoj zamjeni. Na taj način ćete uživati u pravom okusu i hranjivosti sira, bez skrivenih rizika po vaše zdravlje, piše arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...