Na Neretvi pronađena nova vrsta insekta iz reda dvokrilaca

Na dan 22. travanj, obilježava se Dan planete Zemlje, a tim povodom iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke simbolično objavili da je naša planeta odnedavno službeno bogatija za jednu novu vrstu koja nosi ime po Neretvi, našoj rijeci na kojoj je i pronađena: Baeoura neretvaensis.

Otkriveno preko 1300 vrsta

Naime, tijekom ‘Tjedna znanosti’, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine sudjelovalo preko 50 znanstvenika, otkriveno je  preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za znanost, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka službena potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).

“To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana. Rod Baeoura se smatra rijetkim na Zapadnom Palearktiku, s distribucijom uglavnom ograničenom na mediteransku regiju. Svaka vrsta ima važnu ulogu u ekosustavu u kojem dolazi, pa čak i ako još mi ne znamo koja je ta uloga, ali za dobro i pravilno funkcioniranje slatkovodnih ekosustava važno je očuvati njihovu bioraznolikost”, istaknula je profesorica na Odsjeku za biologiju Sveučilišta u ZagrebuMarija Ivković koja je bila dio tima znanstvenika koji su ovu vrstu otkrili.

Izuzetna čistoća vode

‘Tjedan znanosti’ je organizirao Centar za životnu sredinu (CZŽS) u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur, a tijekom istog su otkrivene 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu, te je utvrđena, između ostalog, izuzetna čistoća vode, koja se svrstava u I kategoriju kvaliteta. Cilj istraživanja je buduća zaštita ovog područja.

“Buduće zaštićeno stanište ‘Neretva’ nalazi se u jugoistočnom dijelu Republike Srpske, na području općina Kalinovik i Gacko, odnosno u gornjem slivnom području rijeke Neretve čiju vrijednost potvrđuje i otkriće nove vrste. Od Vlade RS očekujemo da će, uzimajući u obzir sve navedene činjenice, proglasiti Zaštićeno stanište ‘Neretva’ koje će ujedno biti i površinski najveće zaštićeno područje u RS. Svakako nastavljamo sa našim istraživanjem, pa ćemo i ove godine organizirati još jedan ‘Tjedan znanosti’ na Neretvi koji će se održati od 30. svibnja do 7. lipnja”, istaknuo je koordinator ‘Tjedna znanosti’ na Neretvi uime Centra za životnu sredinu Vladimir Topić.

Centar za životnu sredinu je kroz 24 godine rada organizirao brojna znanstvena istraživanja, koja su uglavnom bila vezana za rijeke, Sanu, Savu, Sutjesku, Hrčavku, Neretvu i njene pritoke Bunu, Bunicu, Bregavu i Trebižat, ali i šumska područja, kao što je Kozara.

“Kroz istraživanja tvrdokrilaca u sklopu Nacionalnog parka Kozara 2018. godine ekspertica Iva Miljević je otkrila 44 nove vrste za ovo područje. U Nacionalnom parku Sutjeska su mikolozi Nedim Jukić i Nihad Omerović pronašli gljivu Peziza polarispinosa, koja je tada prvi put zabilježena na teritoriji BiH.

Vrsta Petrorhagia dubia, nađena od strane eksperta Đorđija Milanovića na rijeci Bregavi kroz istraživanja koja smo provodili tijekom 2020. godine, je prvi nalaz za floru BiH. Mnogo je ovakvih primjera gdje se znanstvena istraživanja organiziraju od strane civilnog sektora i daju nevjerojatne rezultate, bitne za znanost i očuvanje vrsta i njihovih staništa”, istaknula je koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu Nataša Crnković.

Živi svijet, flora i fauna planete Zemlje čine našu planetu živom. Zato čuvajmo svaku vrstu, i novu i staru, čuvajmo i zaštitimo planetu svaki dan, a ne samo danas, zaključeno je u priopćenju iz CZŽS.

Izvor:HIP/foto: Centar za životnu sredinu

Hercegovka.net

Odgovori