Muškarac iz BiH govori preko 70 jezika, divi mu se svijet

Muhamed Mešić rodom iz Tuzle, pravi je fenomen, ima 39 godina, a govori više od 70 jezika. Sa samo 16 godina došao je na funkciju gradskog odbornika.

Piše:Matea Jolić za PRO TV

Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču. Do sada je radio u preko 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je savjetnik predsjednika Makedonije i savjetnik gradonačelnika Tuzle.

U jednom trenutku se skrasio u Beču u Austriji, gdje je vodio pravne poslove u jednoj građevinskoj tvrtki.

Kad je riječ o poznavanju 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i basjkijskog, tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

“Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspiriralo”, rekao je svojevremeno za Al Jazeeru.

“Sjedio sam u hladu i slušao kako gazdarica i njena kćerka razgovaraju o svakodnevnim stvarima. Žena je rekla svojoj kćerki na grčkom, u bukvalnom prevodu, ‘ovo je mašina za rublje’. Meni je ta riječ ‘mašina za rublje’ ostala kao prva u sjećanju”, prisjetio se Muhamed.

Jezični genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”.

Muhamedu je u prosjeku potrebno dva to tri tjedna za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

“Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve znanosti. Morate da nađete način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog”, rekao je.

Muhamed je rano počeo čitati i pisati, a dok je još bio mali, bilo mu je prirodnije da piše s desna na lijevo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas bilješke na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Perfektno govori 12 jezika, sa svim stručnim terminima i izrazima, a razgovor može da vodi na još 61 jeziku svijeta.

“Prema nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sjedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, talijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro”, skroman je Muhamed.

Muhamed je osnovnu i srednju školu završio u Tuzli, a za vrijeme rata je često sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz čiste radoznalosti, pokupio nekoliko riječi na švedskom, urdu i norveškom.

Na početku studiranja privlačile su ga znanosti poput japanologije, semitistike i judaistike, a najbliža mjesta za studiranje tih znanosti bili su Beograd i Beč, a on se ipak odlučio za ovaj drugi grad.

“Kako sam završio građevinsku školu, radim u građevinskoj kompaniji, a kako sam završio pravo, obavljam posao pravnika. S obzirom na to da veoma volim jezike i volim da putujem, da upoznajem ljude, druge kulture i zemlje, ovo je idealan angažman za mene. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u zrakoplovu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim”, rekao je Mešić, prenosi Stil.Kurir.

Kroz svoj posao pokrivao je veliku regiju koja se prostire od Švicarske do Turske, pa je često poslom bio u Češkoj, Italiji, Grčkoj ili Mađarskoj.

Muhamed je danas rukovoditelj u jednoj velikoj građevinskoj firmi iz Austrije i trenutno živi u Beču.

Izvor:PRO TV

Hercegovka.net

Odgovori