Mostar: Predstavljanje dokumentarca o legendarnom Gruđaninu Stipi Leki Ćipi

Tko ga poznaje, zna njegovu životnu svestranost, od inženjera, sportaša, glazbenika, prijatelja..sve ovo će se moći vidjeti večeras u 19.00 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Danas mnogi vozaju bicikl kroz Grude, danas je to normalno, no prije 10ak godina i nije tako bilo, kada bi jedan brko na svojoj specijalki ”bacio đir” iz rodnog Ledinca do Imotskog da odigra loto..


Ćipa uvijek nosi tenisice različitih boja, ili pak čarape. Kada su ga znatiželjno pitala djeca zašto ima različite tene, kazao im je kako mu je to na jednom od maratonskih natjecanja donijelo sreću, pa je tako i nastavio nositi.


Voli i zapjevati u dobrom društvu, one starije pjesme, sevdalinke, Olivera, Mišu..u dnevnom boravku uvijek je spreman laptop sa karaokama, mikrofon i razglas, kad svrate gosti ali i samo za njegovu dušu, pokoju je u zadnje vrijeme putem modernih internet servisa i prenosio prijateljima, obitelji..


Kada ste u Ćipinu društvu dobijete iskren, prijateljski iz bogatog životnog iskustva dobar savijet, te priče o njegovim sportskim uspjesima.


Stipe Leko Ćipa rođen je na Ledincu, općina Grude, 26. prosinca 1951. u obitelji s desetero djece. Odrastao je i školovao se u Banjoj Luci. Početkom Domovinskog rata seli se u Rijeku, a nakon rata se vraća u rodno mjesto gdje i danas povremeno živi.

Do 25. godine bavio se nogometom, a posljednjih tridesetak godina redovno je trenirao i istrčavao staze duže od klasičnog maratona. Poznati je hrvatski ultramaratonac. Prvi je predstavnik Hrvatske na svjetskom prvenstvu u disciplini 24 sata. Vlasnik je naboljeg državnog rezultata u utrci na 24 sata. U Grudama je s kolegama osnovao ATPK Grude 1955.

Sudjelovao je na svjetskim prvenstvima u Wörschachu, Austrija (2005.), u Taipeiu, Tajvan (2006.), u Drummondvilleu, Kanada (2007.), sve u disciplini 24 sata. Na zadnja dva bio je najstariji sudionik. Nekoliko puta je istrčao Zagrebački maraton kao i maraton “Trčimo Gospi”, Grude – Međugorje 2007. i 2008. godine i još dvadesetak maratona s osobnim rekordom od 2 sata i 40 minuta. Utrku od Ledinca do Dubrovnika u dužini od 185 km istrčao je 19. travnja 2003., a 2. svibnja 2004. je istrčao utrku na dionici Slavonski Brod – Zagreb u dužini od 223 km što je i danas službeno najduža utrka istrčana u jednom danu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Dobitnik je mnogih priznanja, a prigodom Hanžekovićeva memorijala 2008. uručena mu je zlatna medalja Grada Zagreba za izuzetan doprinos razvoju športa.


Sve ovo će se moći vidjeti večeras u 19.00 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Izvor:Grude.com

Odgovori