Mostar : Predsjednik Nevenko Herceg obišao Županijski sud uoči milijun KM vrijedne obnove zgrade

Objava

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg danas je, zajedno s predsjednikom Županijskoga suda HNŽ-a u Mostaru s Zoranom Krtalićem, obišao zgradu Županijskoga suda uoči milijun maraka vrijedne obnove zgrade Suda, u sklopu tekućega Projekta energetske učinkovitosti, obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u HNŽ-u.

Predsjednik Krtalić i ovom se prigodom zahvalio prvomu čovjeku županijske Vlade zbog činjenice da je zgrada Županijskoga suda uvrštena među zdanja koja su obnovljena, u procesu ili u planu potpune obnove i ”utopljavanja”. Dodao je kako je rekonstrukcijom planirano zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplinsku izolaciju s unutarnje strane zidova pošto je objekt pod zaštitom kao spomenik kulture, potom uraditi termiku dijela krovišta, ugraditi suvremeni ”fan-coil” sustav grijanja i hlađenja, urediti i toplinski izolirati veliki središnji atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore toga austrougarskog zdanja koje datira iz 1892. godine i prostire se na 2210 četvornih metara površine.

”Izrazito sam ponosan na sve dosad učinjeno u sklopu Projekta energetske učinkovitosti kojim je Vlada HNŽ-a postala svojevrsnim predvodnikom na prostoru cijele FBiH, obnovivši dosad gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijele Županije, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata, itd. Naš je konačan cilj energetski obnoviti sve javne objekte u HNŽ-u i raduje me što mogu kazati kako smo nadomak njegovu ostvarenju”, izjavio je predsjednik Herceg.

Vlada u Projekt energetske učinkovitosti ulaže značajna financijska, proračunska, donatorska i kreditna sredstva, a za radove na zgradi Županijskoga suda u Mostaru osigurano je 971.769,19 KM. Zajedno s potpisivanjem ugovora za realizaciju ovih radova, bit će potpisani i ugovori za izradbu hidroizolacije dijela krovišta na zgradi Doma zdravlja Čitluk (82.678,75 KM) i za izradbu dijela fasade s pripadajućim elementima na zgradi Doma kulture u Konjicu (80.007,53 KM). Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNŽ-a, i to 546.977,22 KM iz kreditnoga zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 KM izravno iz županijskoga proračuna.

”Osobito me raduju iznimno pozitivne povratne informacije i dobivena potpora korisnika obnovljenih objekata, ali i činjenica kako i na ovaj način pružamo snažnu potporu našim jedinicama lokalne samouprave koje su uglavnom vlasnicima gotovo svih obuhvaćenih objekata. Takve povratne informacije učvrstile su nas u nakani nastavka provedbe ovoga financijski i tehnički iznimno zahtjevnog projekta, poglavito jer su ovakva ulaganja jedan od najboljih oblika ulaganja u štednju potrošnje energije, u zaštitu okoliša, ali i u poboljšanje uvjeta rada i življenja za naše sugrađane”, poručio je Herceg u prigodi današnje posjete Županijskomu sudu u Mostaru.

Odgovori