Mostar : Počeli pripremni radovi za izgradnju Olimpijskog bazena

0

U Mostaru su počeli pripremni radovi za izgradnju Olimpijskog bazena za koju je Vlada FBiH osigurala 8 milijuna KM. Za cjelokupan projekt bit će potrebno gotovo dva puta više novca, a upravo od daljnjeg priliva sredstava ovisit će intenzitet gradnje. Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, zahvaljujući uspjehu europske prvakinje Lane Pudar, Mostar bi Olimpijski bazen mogao dobiti krajem iduće godine.

Zvukom bagera i demoliranjem ruševnih objekata koji se nalaze na mjestu na kojem je predviđena gradnja Olimpijskog bazena ozvaničen je početak pripremnih radova na bazenu koji mostarski plivači dugo čekaju., javlja N1.

“U ovom trenutku imamo jako puno plivača i plivačica koji su angažirani u tri plivačka kluba, to je ogromno zanimanje, ekspanzija plivanja u Mostaru je u tijeku. Prvo je to bila Amina sada je Lana prvakionja i nadam se da će ovo biti jedan pravi plivački grad”, kaže Senad Kevelj, direktor Sportskog saveza Grada Mostara.

Plivački grad koji bi trebao imati dva zatvorena bazena – prateće sadržaje, ali i odgovarajući hotel. Do Nove godine bazen bi, prema riječima gradonačelnika trebao imati stvarne obrise, a dalje će sve ovisiti o financijama i mogućnostima.

Riječ je o zahtjevnom i složenom projektu, a struka kaže da za gradnju Olimpijskog bazena treba oko dvije godine, tako da bi mostarski sportaši bazen mogli dobiti krajem 2023. ili 2024. ako sve bude teklo po planu.

Nekada je ova lokacija bila u vlasništvu vojske, a vremenom su se tu naselile škole i udruženja, koje će dobiti zamjenske prostore. Da bi se bazen izgradio, ukupno osam objekata mora biti srušeno.

“Faza u kojoj se trenutno nalazimo je demolicija ovog prostora i krenut ćemo sad s aktivnostima. Ideja nas u Gradskoj upravi je da idemo po tzv. žutom fidicu koji predviđa nešto brži i jednostavniji proces implementacije samog projekta”, ističe Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Prvi dan početka radova svojom posjetom ozvaničio je premijer Fadil Novalić. Bazen kako kaže, dolazi na krilima Lane Pudar koja je zalsužna za početak i ubrzane radove na gradnji bazena, a novca će tvrdi premijer biti dovoljno.

“Ako ne bude izdvojit ćemo još, ali mi smo u nekom preliminarnom vremenu odredili da je to to, budući da su cijene jako nestabilne idu i gore i dole svakako ćemop se prilagoditi, ono što se krene raditi mora se i završiti i mi ćemo biti na toj strani”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH .

To bi trebala biti strana sporta i sportaša u ovom gradu. Obećanje je dano. Mnogo puta je pogaženo, ali je nada da bi Lanin uspjeh mogao ovo posljednje biti ispunjeno.

Piše:Desk

Odgovori