Mostar : Čistit će se Mostarsko jezero

Date:

Tradicionalna međunarodna ekološka akcija čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom “JEZERO 2022.”, koju organizira Ronilački klub Mostar, održati će se u subotu, 10. rujna.

Dugi niz godina veliki broj ekoloških zaljubljenika i ronilaca volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog hvale vrijednog projekta koji u jednom danu okupi stotinjak mladih i stanovnika Mostara s istim ciljem – čišćenje dijela Mostarskog jezera, priopćeno je iz Ronilačkog kluba Mostar.

Na dan ekološke akcija ”JEZERO 2022.” planirano je prikupljanje veće količine otpada, a preko stotinu ekoloških aktivista i ronilaca koji dolaze iz dvadeset gradova cijele regije (Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine) pomoći će u izvlačenju otpada iz jezera.

Također, očekuje se dolazak ribara i splavara koji će zajedno s domaćim roniocima biti podrška na kopnu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić također će biti dio ekipe, a ronit će s ostalim kolegama u potrazi za otpadom koji se nalaze na dnu jezera.

Također, pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane. Ulaz na plažu s glavne ceste bit će saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti naših sugrađana o očuvanju prirode, brizi za životni prostor kroz aktivno ekološko djelovanje lokalne zajednice. Posebnu važnost smo stavili na mlade i njihov odnos prema prirodi, a preko ovakvih projekata na dobrom smo putu da budu dobri nasljednici prekrasnim prirodnih ljepota naše Hercegovine. Zelena ljepotica, naša rijeka Neretva kao glavni simbol grada Mostar mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu, a ovo je naš mali doprinos u ostvarivanju tog cilja, navode iz Ronilačkog kluba Mostar.

Akcija počinje u 12 sati.

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...