Mostar : Čistit će se Mostarsko jezero

Tradicionalna međunarodna ekološka akcija čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom “JEZERO 2022.”, koju organizira Ronilački klub Mostar, održati će se u subotu, 10. rujna.

Dugi niz godina veliki broj ekoloških zaljubljenika i ronilaca volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog hvale vrijednog projekta koji u jednom danu okupi stotinjak mladih i stanovnika Mostara s istim ciljem – čišćenje dijela Mostarskog jezera, priopćeno je iz Ronilačkog kluba Mostar.

Na dan ekološke akcija ”JEZERO 2022.” planirano je prikupljanje veće količine otpada, a preko stotinu ekoloških aktivista i ronilaca koji dolaze iz dvadeset gradova cijele regije (Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine) pomoći će u izvlačenju otpada iz jezera.

Također, očekuje se dolazak ribara i splavara koji će zajedno s domaćim roniocima biti podrška na kopnu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić također će biti dio ekipe, a ronit će s ostalim kolegama u potrazi za otpadom koji se nalaze na dnu jezera.

Također, pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane. Ulaz na plažu s glavne ceste bit će saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti naših sugrađana o očuvanju prirode, brizi za životni prostor kroz aktivno ekološko djelovanje lokalne zajednice. Posebnu važnost smo stavili na mlade i njihov odnos prema prirodi, a preko ovakvih projekata na dobrom smo putu da budu dobri nasljednici prekrasnim prirodnih ljepota naše Hercegovine. Zelena ljepotica, naša rijeka Neretva kao glavni simbol grada Mostar mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu, a ovo je naš mali doprinos u ostvarivanju tog cilja, navode iz Ronilačkog kluba Mostar.

Akcija počinje u 12 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)