Molitva kroz korizmu – molitva Blaženoj Majci

Date:

Nema bolje suputnice kroz korizmenu molitvu od naše Blažene Majke. Kroz ovo vrijeme kajanja, ona, koja je svjedočila patnji njezinog Božanskog Sina koji je umro za grijehe čovječanstva, može pomoći našim srcima kako bi se iskreno pokajali za sve osobne prinose Njegovoj boli. Možda često mislimo o Blaženoj Majci kao mirnoj i radosnoj, ali dobro je za nas zastati tijekom korizme na njezinu nazivu „Majke naših žalosti“, koji se prekrasno iskazuje u molitvi ispod.

Korizmena molitva našoj Majci

O Marijo, vazda Djevice, veličanstvena vladarice i kraljice mučenika, što niti jedno ljudsko poimanje ne može zamisliti, niti jedan ljudski jezik izraziti veličinu boli koja je ispunila tvoje srce gorčinom i okupala tvoje lice suzama za vrijeme muke i smrti tvojeg najvoljenijeg Sina, Isusa. Nakon njegovog tužnog odlaska, kad se odvojio od tebe da bi se predao, došla je ta strašna noć kada si u duhu s njim razmišljala dok se znojio krvavim znojem u vrtu, kad je bio uhvaćen, mučen na tisuće načina, i zatvoren poput zločinca. Kad je svanulo, vidjela si kako ga vuku iz jedne u drugu sudnicu, izjednačuju i onda zamjenjuju Barabom, tretiraju kao nedostojnika, okrutno bičuju i krune oštrim trnjem.

Čula si Majko..

Čula si riječi Njegove presude, jeku trublji. Pratila si Ga dok je nosio križ na svojim ranjenim ramenima, padao na pod i zadobio nove ozljede od svojih padova. Vidjela si Ga na tom putu boli, dok On tebe nije mogao pogledati od pljuvanja u lice, krvi i suza koje su ispunile njegove Božanske oči. Bila si ondje kad su krvnici proboli Njegove ruke i noge velikim čavlima, podigli Ga na križ između dva razbojnika i na tvojoj odjeći se nalazila Njegova predragocjena krv.

Čula si Njegovih sedam riječi na križu koje su poput sedam strijela prošle kroz tvoje sažaljivo srce; osobito one kojima je On tebi dao Ivana, a u njegovoj osobi sve ljude kao tvoju djecu u Njegovo ime. Svjedočila si okrutnosti Njegovih neprijatelja kada je žeđao, a oni su mu za piće dali žuč i ocat. Promatrala si Ga u zadnjim trenutcima Njegove trosatne muke, a kada je pognuvši glavu, predao Svoj Duh, tvoja duša se isto doimala kao da je napustila tvoje tijelo.  No, kao da nije bio dovoljno izvrijeđan, vidjela si bezbožnog vojnika, koji je čak i nakon Njegove smrti, kopljem probio Njegovo Sveto i najvoljenije Srce.

Sve rane tvojeg srca bile su ponovno otvorene kada si, primivši Njegovo beživotno tijelo u svoje naručje, brojala bezbrojne rane i ožiljke kojima je bilo pokriveno, i neutješno ga prala svojim suzama. Tvoja tuga je dobila težinu kada si se sama i napuštena vratila u Jeruzalem, a On je ostao u grobu, dok su ti u tvojoj osamljenosti u mislima nadolazili trenutci Njegove muke i smrti.

Najtužnija Majko..

S kime da te usporedim, najtužnija Majko? S kime da te izjednačim, da te utješim, o Djevičanska kćeri Sionska? Tvoja tuga je uistinu velika poput mora; tko će te utješiti? Želio bih, o tužna Majko, kada bih barem mogao plakati zajedno s tobom u ovim tvojim najokrutnijim patnjama, sa suzama od krvi, kako bih sakrio sve svoje krivnje, koje su bile nevaljali uzrok muke i boli tvoje duše.

Zaklinjem te, najsažaljenija Djevice, mukama tvojeg Božanskog Sina i ovim tvojim gorkim tugama, imaj milosti za mene da mrzim na grijeh, da postanem tvoj vjerni sluga, te da te tješim svojim svetim životom. Udostoj se pomoći mi u svim mojim potrebama, duhovnim i zemaljskim, ali prije svega, budi uz mene u trenutku moje smrti, kako bi tvojom snažnom zaštitom ubirao plodove velikih patnji, i blagoslivljao mog voljenog Spasitelja i tebe, moju tužnu Majku, vječnom zahvalnošću u božanskom Kraljevstvu. Amen.


Gretchen Filz – The Catholic Company
Prevela: Martina Jantoš
Foto: Commons.wikimedia.org

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...