Daniela Škegro : Molim minutu šutnje za šutnju dok gori Hercegovina

Jučer se u popodnevnim satima vozim kroz Sloveniju i po autoputu vidim nepregledni kolone vatrogasnih vozila sa upaljenim rotirajućim svijetlma.
Na radio postajama su učestalo izvješća o stanju na području zahvaćenom požarom u Sloveniji.Vijesti započinju sa stanjem o požaru.
Između ostalog čujem kako je jučer požar u Sloveniji gasilio  više od tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca 15 zračnih plovila za gašenje, među njima i hrvatski “kanader”. Osim dvaju slovenskih helikoptera vatru su gasili u subotu i helikopteri iz Austrije, Hrvatske, Francuske,Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. 

Očekuje se i dolazak  mađarskog transportnog zrakoplova “casa”, te triju zrakoplova iz Rumunjske. 

U isto vrijeme GORI NAJVEĆI PRIRODNI PARK U BOSNI I HERCEGOVINI i SVI ŠUTE!
GORI HERCEGOVINA!

Mještani su na izmaku snaga od borbe sa vatrom koja traje tjedan dana.

Nitko od vodećih dužnosnika ne izlazi na teren.
Vijest o požaru tek dijele oni koji su upućeni da isti “guta” PAR PRIRODE i prijeti naseljenim područjima.

Temparature zraka sežu preko 40 stupnjeva i oni koji danima gase požar su na izmaku zadnjeg atoma snage .

KAKO JE MOGUĆA TOLIKA ŠUTNJA VLADAJUĆIH?
KAKO JE MOGUĆA TOLIKA ŠUTNJA MEDIJA?
KAKO JE MOGUĆA TOLIKA ŠUTNJA SVIH ONIH KOJI “SUSOSJEĆAJU” SA TUĐIM PATNJAMA KOJI SU DANIMA I NOĆIMA DIJELILE RAZNE SLIKE,A NIJEDNE SLIKE ZA PODRŠKU HERCEGOVINI?
ZAŠTO ŠUTE SILNE UDRUGE ZA ZAŠTITU “SVEGA I SVAČEGA”?
KAKO JE MOGUĆA SVA TA ŠUTNJA?

S TOGA MOLIM MINUTU ŠUTNJE ZA ŠUTNJU DOK GORI HERCEGOVINA!
ZA SVE OVE BEZDUŠNE KOJI MORAJU,TREBAJU,A U KONAČNICI PRIMAJU PLAĆE ZA TAKVE STVARI,A NISU SE OČITOVALI!

Park prirode Blidinje se nalazi u Bosni i Hercegovini u području visokog gorja središnjih Dinarida, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te grada Mostara. Zbog geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta te prekrasnih krajobraza na dan 30. ožujka 1995. godine Blidinje je proglašeno parkom prirode. U jedinstvenom prirodnom arealu koji sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. U parku se nalazi najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike.

Svi vi koji ste dijeli slike Ukrajine,slike iz Njujorških bolnica…. i pružali podršku uz srceparajuće poruke – neka ste vaš izbor i vaše potpuno pravo.
Ova vatra je svima “pod prozorom”  a ne tusućama kilometra daleko i ako izmakne ne daj Bože kontroli,tad ne pita dok guta,jeli gori tvoje ili tuđe.
Samo da vas PODSJETIM da GORI u toj istoj HERCEGOVINI zbog koje se nebrojeno puta zavijorio Hrvatski barjak na svjetskim tronovima.
Da,to je zemlja čiji su ljudi prvi prisločili i svoje živote dali na raspolaganje u obrani i stvaranju neovisne države Hrvatske.
Da,to je zemlja djedova Mate Rimca,Zlatka Dalića,Davor Šukera,Zvonimira Bobana,Ćire Blaževića,Marina Čilića, Marina Marič, Bojana Bogdanovića ,   Nike i Roberta Kovač, Zvonimira Bilića, Domagoja Duvnjaka, Jake Andabaka, Antonia Milića, Mirjane Lučić,Mirka Alilović i  mnogih drugih znanih sportaša koji su poznata svjetska imena.
To je zemlja i prvih ministara obrane,finansija,prosvjete i športa…HR.

To je zemlja Nobelovca Ive Andrića.

Zašto šutite?

TO JE MOJA ZEMLJA – MOJA HERCEGOVINA

Daniela Škegro/Hercegovka.net 

Odgovori