Naša zemlja Hercegovina: Posušje

Naša zemlja Hercegovina – četvrta priča Posušje

Grad Posušje je smješten na 600-680 metara nadmorske visine, Posuško polje se nalazi na nadmorskoj visini od 570-640 m, Virsko polje na oko 520 m, Rakitno na oko 900 m, vrh planine Čvrsnice Pločno iznosi 2.228 m, te područje Blidinjeg jezera na oko 1050 m.n.v i više.

Posušje je udaljeno 29 km od Širokog Brijega 54 km od Mostara, 10 km od Imotskog, te 51 km od Makarske.

klimu u Posušju također određuje puno faktora: blizina i utjecaj zračenja Jadranskog mora, nadmorska visina, tlo i blizina velikih planina. Klima u Posušju je i specifična rasporedom dijelova općine.

Na posuškom polju i na južnim padinama Radovnja su zastupljene šume hrasta medunca i cera česti je i crni jasen pa i crni bor, prisutni su također javor gluhač, mukinja, crni i bijeli grab. Najčešće nisko raslinje su lijeska, glog i drača.  Na pojedinim ekspozicijama prisutne su i šume crnog i bijelog bora. Na Radovnju na velikim visinama (preko 1000 metara) raste hrast koji je poznat po tome da zadnji ozeleni u Europi. Na plodnim i najviše sjevernim stranama Radovanja (Snižnica i Triskavac) javljaju se sastojine mezijske bukve. Na Štitar planini (Bosiljna) raste impresivna i industrijski kvalitetna bukva. Na planinskom području Blidinja raste endemska vrsta bora munike. U velikom dijelu posuškog kraja(izuzev Podbile) radi specifične klime ne uspijeva voće tipično za primorske i mediteranske krajeve kao npr. loza žilavka, mandarina i maslina. Vuk i lisica se često spuštaju s okolnih brda i planina u posuška sela pa čak i u sam grad i čine štetu, zec je prirodno nastanjen na Posuškom polju. U sjevernim dijelovima općine je nastanjen i medvjed.

Općina Posušje bogata je i prirodnim resursima za razvoj raznih oblika turizma, od kojih se ističe Park prirode Blidinje. Blizina većih turističkih tržišta kao što su Međugorje i Dalmacija omogućili su razvoj skijaškog, planinarskog i izletničkog turizma

Prirodni resursi u općini Posušje su:

• Park prirode Blidinje
Područje Parka prirode Blidinje se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1408. godine u povelji bosanskog kralja Ostoje, mada je područje bilo naseljeno još i prije prvih pisanih tragova. Park prirode Blidinje nalazi se na prostoru općina Posušje, Tomislavgrad i Jablanica odnosno Zapadno-Hercegovačke, Herceg-Bosanske i Hercegovačko – Neretvanske županije. Planinski masivi Čvrsnice (Pločno 2 228 m) i Vrana (Veliki Vran 2 074 m) te Blidinjsko jezero i Polja čine najistaknutije dijelove ovog prostora. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava prekrasnih krajolika na kojem žive mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta od kojih je najpoznatija bor Munika. Blidinjsko jezero, površine 6 km2 smješteno je na nadmorskoj visini od 1 184 m. Park prirode Blidinje prvenstvo svatko doživljava kao zimsko odredište, mjesto gdje mogu rekreativno skijati, snowbordati, sanjkati se, voziti skutere i sl.

U sklopu parka je veliki skijaški kompleks centar Blidinje ski and Nature park koji se sastoji od žičare četverosjeda (Doppelmeyer, kapacitet 1942 osobe/h) i ski lifta te više skijaških staza, od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše do snowbordera, a tu je sanjkalište za one najmlađe. U sklopu parka je nekoliko restorana, motela i pansiona.

Za sve one željne zabave i adrenalina na prostoru Parka prirode Blidinje postoji nekoliko staza za ljubitelje Off Road Rally vožnje. Važno je napomenuti da staze nisu previše zahtjevne.

• Biciklizam i planinarenje
Na prostoru općine Posušje djeluje Hrvatsko planinarsko društvo Pločno. Posuške planine su idealne za svakoga tko misli planinariti, a posebno se ističe planina Čvrsnica koja svojim geološkim oblicima oduševljava svakoga tko se zaputi planinariti po njoj. Mnoga planinarska društva, kojih u posljednje vrijeme ima dosta kako s područja BiH, tako i iz Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja, sve češće kao planinarsku rutu odabiru ovaj kraj.

NAZIV STAZE DULJINA
Ričina – Oštrc 9,50
Podzavelim – Zavelim 7,00
Posušje (crkva) – Radovanj – Snižnica – Tribistovo 11,00
Masna Luka – Pločno 11,00
Masna Luka – Lokve – Vilinac 14,50
Risovac – V. Vilnac 12,00
Bare – Pločno 8,50
Blidinje jezero – Jelinak – Pločno – V.Vilinac – Jezerce – Risovac 25,00
Kedžera – V.Vran 5,50
Blidinje jezero – Pećina – M.Tomića – Hajdučki grob – V.Vran 11,00
Rakitno – Korita – Bosiljina – Bijele stijene 16,00
UKUPNO 131,00

• Golf
Golf u Hercegovini jedan je od najmlađih sportova. Osim nekoliko pojedinaca, zaljubljenih u svoj hobi, malo tko je imao prilike u posljednjih nekoliko godina iskušati ovu igru. Danas je situacija potpuno drugačija: krajem 2006. godine osnovan je Golf klub Posušje – drugi u BiH, a jedini na prostoru Hercegovine. Posjetitelji sa svih strana svijeta su više nego zadovoljni igralištem.

Trenutno se na području Parka nalazi 5 nacionalnih spomenika koje je proglasila Komisija/ Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenici su:
• nekropole stećaka na lokalitetima Risovac
• Dugo polje
• Ponor
• Barzonja
• Donje Bare
• jezero Tribistovo
Tribistovo jezero je nastalo kao akumulacija pitke vode za potrebe Posušja. Napravljeno je 1989. godine. Nalazi se na putu za skijalište Blidinje i Blidinje jezero, a između Posušja i Rakitna. Dužina mu je oko 500 metara, širina oko 300 metara, dok je najveća dubina oko 15 metara na najdubljim dijelovima

• Kamendani
Ovim projektom populariziramo obradu kamena i tradicionlanog klesarstva kao profitabilne gospodarske djelatnosti. Smisao i cilj ove originalne, i nazivom i sadržajem, manifestacije je predstavljanje odnosa hercegovačkog čovjeka prema ovome prirodnome materijalu kao i suživota s njime. „Kamendani“ imaju za cilj probuditi u našim ljudima, pogotovo mladima, još veći interes za kamenom, predstaviti široj javnosti sve vrste djela kojima je tema bila kamen, bilo to neko isklesano djelo, naslikana slika ili fotografije kamena i kamenih građevina. Jedan od ciljeva je doprinijeti razvoju gospodarstva u prekograničnom području Dalmacije i Hercegovine kroz razvoj i promociju poduzetništva u sektoru eksploatacije i obrade kamena. Na Kamendanima je veliki odaziv izlagača kao i posjetitelja. Kamendani se održavaju najčešće prvi vikend u mjesecu kolovozu.

Kanjon Brine 

Kanjon Brine je jedno od najatraktivnijih turističkih mikro lokaliteta na području općine Posušje sa svojom izraženom avanturističkom notom. Brina je tjesnac između dvaju brda, koja povezuje naselje Ričinu, koje se nalazi približno 1 km zapadno od Posušja, s Tribistovom, selom u sjevernom dijelu općine Posušje.

Svakako se isplati posjetiti ovaj hercegovački biser prepun prirodnih ljepota.

Hercegovka.net

Odgovori