Moderna cesta od 938 milijuna KM povezat će Mostar s Hrvatskom preko zapadne Hercegovine

Od Mostara preko Širokog Brijega i Gruda do Republike Hrvatske gradit će se brza moderna cesta s četiri trake od 938 milijuna KM koja će se s jedne strane povezati s autocestom na Koridoru 5C, a s druge strane s mrežom cesta u Hrvatskoj.

Izgradnja ove prometnice od 60 kilometara dužine je izuzetno važan kapitalni projekt koji će u potpunosti promijeniti sliku prometne infrastrukture na jugu naše zemlje, te otvoriti mnogo prostora za razvoj turizma i privrede u BiH.

Investicija od 938 milijun KM

Da se uveliko radi na pripremi za izgradnju nove prometnice od Mostara preko zapadne Hercegovine do Europske unije za Klix.ba je potvrđeno iz JP Autoceste Federacije BiH koje je i nositelj ovog projekta.

“Brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske, počinje od petlje Mostar-sjever na Koridoru 5C, u blizini naselja Kutilivač, prolazi područjem grada Mostara, gdje se u blizini mjesta Polog nastavlja područjem zapadnohercegovačke županije, odnosno grada Široki Brijeg i općine Grude i završava na području Sovića, odnosno postojećeg graničnog prijelaza Gorica”, pojasnili su iz JP Autoceste FBiH.

Naglasili su da ukupna dužina brze ceste Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske iznosi 60,7 kilometara, a da je njena ukupna procijenjena vrijednost 938 milijuna KM, te da će biti podijeljena u dvije dionice.

Prva dionica Mostar sjever – Polog je dužine 20,3 kilometra, dok je druga dionica Polog – granica Republike Hrvatske duga 40,4 kilometra.

Završen glavni projekt

“Trenutno je završen glavni projekt dionice brze ceste Polog – granica Hrvatske, prema kojem je vrijednost izgradnje te dionice 476 milijuna KM”, kazali su za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Izgradnja brze ceste, kako ističu, izvodit će u fazama, pri čemu je prva faza izgradnja dijela brze ceste Podledinac – Grude Istok duga 6,5 kilometara, koji pripada dionici Polog – granica RH.

“Izvođač radova će biti izabran putem natječaja, a rok definiran kroz tendersku dokumentaciju”, naglasili su iz JP Autoceste BiH.

Veliki značaj

Izgradnja nove moderne prometnice je, kako ističu, od velikog značaja za mnoge segmente života u BiH, a prvenstveno je važna za razvoj kompletnog područja kroz koji prolazi ali i šire.

Osim bržeg prijevoza ljudi, nova cesta će zbog činjenice da će se povezati s jedne strane s autocestom na Koridoru VC, a s druge s mrežom cesta u Hrvatskoj, značiti i otvaranje novih perspektiva domaćim privrednicima, ulaganja u privredne djelatnosti, bržu razmjenu roba i kapitala, tržišnu konkurentnost i jednake šanse svima.

Trenutno nije poznat okvirni datum početka radova, kao ni planirani rok završetka ove ceste s obzirom da tek treba biti raspisan tender.

Izvor:KIix.ba

Hercegovka.net

Odgovori