Mladi kuhar iz Čitluka koji je radio diljem Hercegovine i Dalmacije: Želim otvoriti nešto svoje te ljubav prenijeti kroz hranu

Slavko Vučina iz Čitluka radio je u poznatim restoranima u Hercegovini i Dalmaciji, prvo radno iskustvo stekao je u restoranu na Hvaru gdje je počeo raditi sezonu sa samo 17 godina.

Piše: Zorica Ćavar za Pogled.ba

Srednju školu za kuhara upisao je jer kako kaže nije volio učiti, te zbog toga što su mu prijatelji iz osnovne škole upisali tu ugostiteljsku školu.

S vremenom je zavolio školu i trudio se da što više nauči i postane profesionalni kuhar.

Iako tek ima 22 godine radio je kao šef kuhinje u Dubrovniku i Međugorju, ističe da su ga više poštovali starije kolege jer se prije stvori opušten odnos.

Slavko je upisao studij Gastronomije na Visokom učilištu Aspira u Splitu jer želi još više unaprijediti svoje znanje u kulinarstvu, naučiti još više strane jezike, steći diplomu, te stručno voditi neki objekt.

Slavko je objasnio koje su prednosti a koji nedostaci ovoga posla: „Prednosti su: dobra zarada, stjecanje novih poznanstava i iskustava, a nedostaci su manjak privatnog života, vremena za sebe, obitelj i prijatelje.”

Najviše u svom poslu naučio je od dobrih šefova s kojima je radio i na fakultetu koji mu pruža da upozna i radi s mnogim poznatim šefovima.

Osim kuharstva Slavko svira i harmoniku te kaže da se može zamisliti i u ovome poslu jer ima veliku ljubav prema glazbi.

Slavko najviše voli kuhati jela koja zahtijevaju dugu pripremu i obradu.

„Raditi na sezonama je naporno ali se isplati, mislim da se ne može svatko baviti ovim poslom, najviše sam naučio o svom poslu kada sam radio sezonu na otoku Lopudu od samom gazde i od šefa kuhinje“, izjavio je kuhar Slavko Vučina.

Slavko kaže da je istina da se u ugostiteljstvu radi sedam dana u tjednu što zahtijeva odricanje od dosta stvari u životu.

Slavkovi uzori u kuharstvu su: Gordon Ramsay, Heston Blumenthal, a od hrvatskih David Skoko i Mate Janković.

Slavkovi planovi za budućnost su da otvori ili unaprijedi nešto vezano za seoski turizam, otvoriti svoj objekt te ljubav prenijeti kroz hranu, pokazati i neke veće stvari kod hercegovačke kuhinje.

Izvor:Pogled.ba

Hercegovka.net

Odgovori