Milanović: “Prioritet Hrvatske je što brža integracija Bosne i Hercegovine u EU”

Zoran Milanović HINA/ TOMISLAV PAVLEK/ TP -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da je prioritet Hrvatske ono što se događa u regiji i ambicija da se BiH što prije integrira u Europsku uniju (EU).

Milanović je to rekao na današnjoj svečanosti na kojoj je obilježena obljetnica Dana Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) te istaknuo kako se za obranu izdvajaju astronomska sredstva i upitao što Hrvatska dobiva kupnjom skupih aviona.

Upitao je kakvu ubojnu moć za to dobiva Hrvatska u uvjetima izuzetno snažne protuzračne obrane. “Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog susjeda Srbiju koja nikako da se odluči kome pripada”, kaže Milanović.

Osvrnuvši se na izdvajanja potrebna za vojnu opremu rekao je kako se radi o “astronomskim ciframa”, jer će Hrvatsku kupnja korištenih francuskih višenamjenskih zrakoplova Rafale stajati 1,5 milijardi eura s PDV-om, što je gotovo jednako BDP-u Crne Gore.

Ministar obrane RH Mario Banožić rekao je da će hrvatska Vlada nastaviti poboljšavati standard pripadnika HV-a, naglasivši kako je proračun Ministarstva obrane najviši od Domovinskog rata, a iduće godine će biti veći za 62,5 milijuna eura u odnosu na 2023.

Najavio je nabavu protuoklopnih vođenih sustava Spike za borbena oklopna vozila Patria, protuoklopnog raketnog sustava RB 90, novih 30 vozila Patria i brodica za zapovjedništvo specijalnih snaga.

Najavio kako će u Francuskoj u ponedjeljak Hrvatskoj vojsci biti predan prvi Rafale, čijim se uvođenjem u operativnu uporabu povećava sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osnažuje položaj Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će nakon isporuke preostalih zrakoplova imati najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe, istaknuo je Banožić. 

Milanović i Banožić, koji su već dugo vremena u zategnutim odnosima, prilikom susreta su se i rukovali, a nakon toga su uručena odlikovanja, nagrade i pohvale najistaknutijim pripadnicima OSRH-a.

Izvor.HINA

Hercegovka.net

Odgovori