Književnica Marijana Dokoza predstavlja knjige u Mostaru

U organizaciji Udruge Hercegovka godine iz Mostara, biti će uprizoreno predstavljanje knjiga “Njegova žena” i “Prijestupnici” poznate hrvatske književnice Marijane Dokoza.

Predstavljanje će se održati u utorak 22.kolovoza 2023. s početkom u 19:30 sati u Galeriji H.S. Kosača Mostar.

Uz autoricu Dokoza, knjigu će predstaviti voditeljice i novinarke RTV HB Mirjana Šimunović i Julija Gubeljić.

Za zabavnii dio programa zadužene su male balerine Špotrskog plesnog kluba Zrinjski.

Voditeljica programa je Daniela Škegro.

Iz prebogatog stvaralačkog opusa književnice Marijane Dokoza, za mostarsku publiku odabrana su dva djela ” Njegova žena ” i “Prijestupnici”

„Njegova žena“ je ispovijest psihički i fizički zlostavljane žene koja priča o životu s nasilnim suprugom, koji ju je psihički i fizički zlostavljao, a potom i granicama do kojih će doći kad dozna kako su dvojica muškarac, od kojih je jedan njezin suprug, silovali tada 13-godišnju djevojčicu u ratu.

Marijana Dokoza je ovu istinitu i bolnu priču ispričala kroz riječi žene silovatelja što je rijetkost u pričama na ovu temu. Književni kritičari su istaknuli kako je autorica iznimno dobro analizirala sve likove. Pa tako književni kritičar Marinko Krmpotić u jednom svom tekstu piše: „ Svakako je i dobra analiza položaja žene u braku općenito, ali pogotovo u islamskoj vjeroispovijesti. Naravno, to pitanje povlači i niz drugih vezanih za ravnopravnost žena, a isto tako jako je dobro obrađeno i pitanje (ne)prilagodbe brojnih muslimanskih useljenika u Njemačkoj na zapadnjački način života, tema krvavog balkanskog rata i posljedica koje je to nasilje ostavilo na milijune ljudi, muke obiteljskog života u kojem jedna strana svoje obveze ne shvaća nimalo ozbiljno“.

Roman “Njegova žena” je preveden na engleski jezik i nedavno uvršten među knjige British Library, odnosno British National Library of the United Kingdom, koja je jedna od najvećih knjižnica na svijetu

Zbirka “Prijestupnici” autora Marijane Dokoza i J.H.Macado, je postavljena kao ljubavni pjev zaljubljenih, čija ljubav je vječna ali zapriječena i zapravo neostvariva. Uvjerljivost je postignuta činjenicom kako se radi o dva autora. Osvrt na ovu zbirku pjesama napisali su popularni hrvatski pjevači Željko Bebek, Peter Grašo i Đani Stipaničev.

 Navest ćemo i par crtica o samoj autorici.

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Zadru. Književnica je i urednica hrvatskog portala u Njemačkoj Fenix-magazin.de i novinarka Večernjeg lista. Objavljuje i u medijima koji se bave kulturom kao npr. Matica iseljenika, Vijenac… Trenutno živi u Mainzu u Njemačkoj.

Autorica je tri knjige poezije (Sjene prošlosti, Dvorac tajni, Prijestupnici) i pet romana na hrvatskom jeziku (Izgubljeni u ljudskim mislima, Naranyin plač, Grijesi, Tragovi i Njegova žena), te jednog romana na njemačkom jeziku (Die Stimme). Naranyin plač i Grijesi u vrlo su kratkom roku dosegli status bestselera u Hrvatskoj, a roman Grijesi je u godini izlaska nominiran za hrvatsku književnu nagradu Kiklop.

Dobitnica je nagrade Utjecajne hrvatske žene koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Godine 2016. uvrštena je među 25 najuspješnijih žena migrantskog podrijetla s prebivalištem u Mainzu. Piše i uglazbljene pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku.

Marijana Dokoza kao novinarka često promovira Hercegovinu i već par godina član je Stručnog žirija izbora Hercegovka godine i Najpoželjniji Hercegovac Neženja, pa nema sumnje da će Hercegovke i Hercegovci podržati ovu veliku književnicu na promociji knjiga u Mostaru.

Hercegovka.net

Odgovori