Marija Fekete Sullivan u Mostaru nagrađena za najljepšu priču za djecu

Drugi festival dječje knjige “Stablo na sred svijeta”, nakon uspješno provedenog programa, brojnih radionica, predstavljanja knjiga i književnika, pričaonica i svega što je organizirala Narodna knjižnica Hercegovačko neretvanske županije u Mostaru, proglasilo je pobjednika književnog natječaja za najbolju priču za djecu.

Stručno povjerenstvo kojega su činili akademik Šimun Musa, profesorica Marija Vasilj i književnica Anita Martinac imali su težak zadatak odabrati najbolju priču između brojnih pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, priopćili su u petak organizatori.

Najbolja priča ovoga festivala je “Iza cvjetne ograde” koju je napisala vrsna književnica Marija Fekete Sullivan, poznata i izvan granica Bosne i Hercegovine, a čija su već prevođena djela doživjela značajnu afirmaciju. 

Žiri je istaknuo kako je autorica na prikladan način otkrila doživljaj prirode u kojoj se radnja zasniva na komunikaciji životinja i jednoga gnoma gdje se životinjski svijet predstavlja neiscrpnim vrelom motiva i tajni što će za mladoga čitatelja biti privlačna, izazovna i čarobna tema.

“U ovoj bajkovitoj priči o životinjama klasično oblikovane forme, životinje su antropomorfno prikazane, a suodnos među njima vođen je postupcima glavnoga lika Bode Monstrumića (gnoma – fantastična bića demonskih svojstava) što odvodi čitatelja u područje fantastične proze recepcijski privlačne današnjoj djeci i mladeži. Priča je uistinu stilski dotjerana, znalački strukturirana, likovi motivirani i logički opravdani, radnja dinamična i dopadljiva, a pouka, budući da se radi o štivu za djecu, nije izostala, nego spontano slijedi s poantom u završnici”, naveo je žiri prije nego što je znao o kojoj je autorici riječ.

Nagradu je uručila ravnateljica knjižnice Julijana Pavlović, kao i diplome svim sudionicima koji su bili gosti tijekom dva dana festivala.

“Riječ je o afirmiranim uspješnim književnicima za djecu koji su stigli iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Posušja, Širokog Brijega, Mostara i drugih mjesta te svojom pozitivnom energijom rastjerali oblake i dozvali ozareno sunce. Posebna gošća festivala bila je najplodonosnija dječja književnica Sanja Pilić iz Zagreba”, navodi se u priopćenju.

Uz dodijeljenu nagradu, pohvaljene su i priče “Između četiri kamena”, autora Jasmina Dorića, “Slamko” koju je napisala Tatjana Andrejević te “Mačkova kuća”, autorice Jasne Ćorić.

Program je moderirala profesorica Tina Laco, a glazbeni doprinos dao je profesor Filip Milošević i mladi glazbenik Slavo Vidak Azinović.

Izvor:Dnevni.ba

Odgovori