Mama i trenerica dala 12 razloga zašto trenirati u trudnoći

Date:

Mnogi smatraju da to nije zdravo, a komentari uključuju izjave poput: “Pusti tu bebu da odmara!”

Osobna trenerica Jenny Francis-Townson rodila je prije četiri mjeseca, kazavši da su tijekom njezine trudnoće apsolutno svi imali komentar na temu što raditi, a što ne raditi. Od najbližih prijatelja i obitelji do potpunih stranaca, svatko je imao svoje mišljenje o njezinu tijelu i treningu, kazavši da joj je to bilo jako neobično.

“Ženama se obično plješće kada pokušavaju ostati fit, a onda kada ostanemo trudne sva se ta pozitivna energija zamijeni s osudama”, kazala je.

Glumica Gemma Atkinson sada je trudna po drugi put, a kazala je da je osjetila slično kada je objavila video svog treninga. Komentari su uključivali izjave poput: “Pusti tu bebu da odmara!”

Francis-Townson se pita zašto bi joj ljudi govorili da prestane raditi nešto toliko zdravo za nju i njezinu bebu.

“Tijekom trudnoće sam dijelila treninge na Instagramu i bila oduševljena trudnicama koje su mi govorile da žele trenirati, ali da su preplašene i ne znaju otkuda početi.

Osim ako nemate određeno medicinsko stanje ili probleme zbog kojih ne smijete vježbati, ovo su znanstveno dokazane činjenice koje pokazuju zdravstvene prednosti treniranja u trudnoći”, počinje Francis – Towson za The Sun.

12 razloga zašto trenirati u trudnoći

Izdržljivost

Bilo koja vježba koja povećava otkucaje srca ujedno jača i srce i krvne žile. Duge šetnje, plivanje, kućne vježbe, bicikliranje i vježbe snage, sigurne su metode za trening u trudnoći. Jačanje tijela pomoći će u budućim tjelesnim izazovima, uključujući izdržljivost kod trudova.

Prevencija

Aktivnost u trudnoći može pomoći smanjiti probleme povezane s trudnoćom, uključujući gastritis ili preeklampsiju.

Smanjenje stresa

Fluktuacija hormona u trudnoći dovodi do pojačanih emocija i kao rezultat, buduće mame su sklonije depresiji. Istraživanja Sveučilišta Valle (Columbia) otkrivaju da redovita tjelovježba tijekom trudnoće dovodi do lučenja endorfina i dopamina, kemikalija koje pomažu regulirati, poboljšati i stabilizirati stres te anksioznost.

Krvni tlak

Tijekom trudnoće može doći do povećanja krvnog tlaka što je do jedne točke obično u redu, a ako dođe do jačeg povećanja, može biti rizično i upozoravajući znak preeklampsije. Aktivnost, makar i hodanje, može pomoći u prevenciji rasta krvnog tlaka.

Pomoć za kralježnicu i zglobove

Težina bebe koja raste stavlja dodatni pritisak na donju polovicu tijela što često uzrokuje bolove u leđima, zdjelici i koljenima. Vježbe koje jačaju tijelo i mišiće, poput joge, pilatesa i lakših utega, pomažu kralježnici i zglobovima pa mogu prevenirati razvoj takvih bolova.

Pretilost

Prirodno je dobiti na težini u trudnoći, ali dobivanje velike količine sala može dovesti do posebnih zdravstvenih problema. Održavanje zdrave težine može pomoći u prevenciji problema poveznih s pretilim majkama, uključujući preeklampsiju, dijabetes i rođenje veće bebe koja može povećati rizik od gubitka krvi i problema na porodu zbog širine bebinih ramena što će imati posljedice na zdjelicu.

Kardiom i vježbama snage protiv umora

Umor je sasvim normalan tijekom trudnoće, a iako treba uživati u odmoru i spavanju, istraživanja pokazuju da previše spavanja kod trudnice izaziva dodatni umor. Kardio i vježbe snage mogu smanjiti osjećaj umora i popraviti raspoloženje, a jednostavna šetnja ili prenatalna joga mogu imati sličan efekt i pomoći povećati krvni protok i ispuštanje endorfina i dopamina.

Spavanje

Unatoč umoru, trudnice mogu osjetiti teškoće prilikom spavanja. Redovita tjelovježba doprinosi sposobnosti spavanja i pomaže u njegovoj kvaliteti.

Začepljenost

Zatvor je česta i bolna posljedica trudnoće, a tjelovježba pomaže stimulirati probavni trakt zbog čega će i crijeva raditi zdravije te redovitije.

Brži oporavak

Porod je veliki zadatak za tijelo i potrebna su različita vremena oporavka za svaku ženu. Istraživanja Tehničkog fakulteta u Madridu otkrivaju da su se žene koje redovito vježbaju trudnoći, brže oporavile od poroda te vratile standardnim fizičkim aktivnostima.

Makrosomno dijete

Postoje brojni rizici povezani s porodom i tjelovježba ne može garantirati hoće li se ili neće pojaviti, ali istraživanje Sveučilišta Granada otkriva da su žene koje su trenirale tri puta tjedno u trudnoći, imale manju vjerojatnost da rode makrosomno dijete (bebu težu od 4000 grama), što može dovesti do komplikacija za mamu i bebu.

Nema mirovanja!

Dokazano je da je mirovanje gora stvar za naše zdravlje od pušenja cigareta. Što sve više krećemo, to veću potporu dajemo našem tijelu i pomažemo mu boriti se protiv bolesti, a ova se teorija jednako odnosi i na trudnice.

Izvor:Novi list

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Jednostavan recept za pizza tijesto

Najbolje tijesto za pizzu uz pravi omjer brašna Pizza majstori...

Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH: Projekt “težak” blizu milijardu i 100 milijuna KM

Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača...

Branitelji u FBiH imat će veće naknade

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u srijedu navečer je...