Lutrija BiH dijelila novac medijima preko tendera s unaprijed poznatim pobjednikom

Date:

Lutrija Bosne i Hercegovine, sasvim razumljivo, veće iznose novca troši na oglašavanje i promociju. No, problem je što su tenderi skoro uvijek namijenjeni isključivo jednom ponuđaču, pa se gubi i sam smisao provođenja javnih nabavki. Ostaju otvorena pitanja u vezi s načinom na koji su biraju mediji putem kojih se Lutrija BiH želi oglašavati, te kako je određeno koliko novca treba platiti svakom od njih, javlja portal PratimoTendere.ba.

Suština provođenja javnih nabavki je da se privatne tvrtke natječu koja će dati najpovoljniju ponudu za određene robe, usluge ili radove, a što bi trebalo rezultirati što racionalnijim trošenjem javnog novca.

To je, naravno, prepoznato i u bh. zakonskoj regulativi, pa se, između ostalog, jasno navodi i kako specifikacije u tenderskim dokumentacijama ne smiju upućivati na određeni proizvod, ponuđača… Drugim riječima, tender se ne smije crtati samo za određenu tvrtku, odnosno to predstavlja kršenje zakona.

”Nacrtani” tenderi

Usprkos tome, nerijetko svjedočimo da se na mnoge nacrtane tendere javlja samo jedan ponuđač, s ponudom koja je (skoro) identična procijenjenoj vrijednosti nabavke.

Takav je slučaj i s Lutrijom Bosne i Hercegovine. Ovaj ugovorni organ, sasvim razumljivo, veće iznose novca troši na oglašavanje i promociju, kako putem tradicionalnih medija, tako i putem sportskih klubova, interneta itd.

No, problem je što su ti tenderi skoro uvijek namijenjeni isključivo jednom ponuđaču, pa se gubi i sam smisao provođenja javnih nabavki. Evo i nekoliko primjera.

U studenom 2022. godine Lutrija BiH raspisala je tender za oglašavanje na radio postajama. Međutim, umjesto da tenderskom dokumentacijom od ponuđača traže da ispune određene uvjete (npr. slušanost, pokrivenost signalom i slično), iz Lutrije BiH su odlučili u samoj tenderskoj dokumentaciji navesti kojim medijima su namijenjeni tenderi, te o kojim iznosima je riječ.

Za prvi lot navelo se da se traži oglašavanje Lutrije BiH u programu radio postaja RSG radio, Radio MIX i Antena Sarajevo (25.650 KM bez PDV-a), drugim lotom se tražio Radio M (13.600 KM), trećim Radio Kameleon (5.420 KM), četvrtim Radio Dobre Vibracije (10.630 KM), te petim BH Radio 1 (8.400 KM), piše portal PratimoTendere.ba.

Na kraju su za tri lota dodijeljeni ugovori, dok su treći i peti lot poništeni.

Nekoliko lotova za odabrane

Slično je bilo s promocijom Lutrije BiH putem nogometnih klubova. Prvi lotom, vrijednim 42.000 KM, tražilo se oglašavanje putem FK Željezničar, dok je drugim lotom, vrijednim 30.000 KM, traženo oglašavanje putem FK Sarajevo.

Na kraju je ugovor vrijedan 41.979 KM dodijeljen za oglašavanje putem FK Željezničar, dok je za FK Sarajevo tender poništen.

Postoji još nekoliko sličnih primjera. Za oglašavanje putem web portala i printanih medija tražilo se šest različitih medija kroz isto toliko lotova. Odabrani su sljedeći mediji: klix.ba, vijesti.ba, living.ba, Urban magazin, Ladies in magazin, te magazin Ljepota i zdravlje.

Najviše novca izdvojeno je za klix.ba (17.550 KM), zatim za Urban magazin (9.800 KM), Ljepota i zdravlje (8.670 KM), Ladies in (6.680 KM), dok je za web portale vijesti.ba i living.ba predviđeno po 6.000 KM.

Iako su tenderi poništeni jer niti jedna ponuda nije dostavljena u roku, i dalje ostaju otvorena ista pitanja. Najvažnije, prema kojim kriterijima su birani mediji putem kojih se Lutrija BiH želi oglašavati, te kako je određeno koliko novca treba platiti svakom od njih.

Konačno, ponovimo, samo raspisivanje tendera s unaprijed poznatim pobjednikom obesmišljava sam sustav javnih nabavki, ali se u određenoj mjeri kosi i sa zakonskim propisima. 

Izvor: PratimoTendere.ba.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...