LIGA PRVAKA: Zrinjski od 21 sat čeka Slovan

0

Poslovično ozbiljni Krunoslav Rendulić na spomen Slovana – dodatno se uozbiljio. Jer očito se radi o ozbiljnijem rivalu od Urartua, protiv kojeg se Pod Bijelim brijegom odvila drama svih drama. Dakle, Mostarce večeras težak još teži zadatak? Ne nužno – tvrde u taboru bh. prvaka.


Prvi korak, iskorak, napravljen je. Slijedi nastavak jurnjave za konačnim ciljem, skupinama Konferencijske lige… a do koje bi Zrinjski mogao različitim rutama. Izbaci li Slovan, koji večeras u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Ligu prvaka gostuje Pod Bijelim brijegom, bit će to to. Jer samim plasmanom u 3. kolo, automatski će biti osigurano i doigravanje za skupine Europske lige, automatski će biti osigurane skupine Konferencijske lige. Računice su brojne, ali u Zrinjskom su fokusirani samo na jedno – Slovan.

Povratak važnog dvojca

– Očekivanja su uvijek najveća, želimo pobjedu. Pred nama je tek prvo poluvrijeme, a čeka nas čvrsta, organizirana momčad. Krvava borba je pred nama!, upozorio je šef struke Plemstva Krunoslav Rendulić koji je svjestan činjenice da će duel sa slovačkim prvakom na određeni način biti zahtjevniji.

– Momčad su koja ni u jednom momentu ne gubi glavu, i s igračem manje zna što hoće, dodao je, aludirajući na crveni karton Slovana u prvoj utakmici s luksemburškim Swiftom (1:1), kao i isključenje koje su Slovaci zaradili prošlog ljeta Pod Bijelim brijegom.


Zaključci se automatski množe, ali Rendulić ipak upozorava: Ne treba vući neke paralele, oni nisu puno mijenjali, ali da – i tada su pokazali da mogu i s igračem manje.


Trebao bi i Zrinjski u neku ruku bolje, u odnosu na Urartu, jer kadar je brojniji… što je nakon silne potrošnje protiv Armenaca (produžetaka, penala) sigurno nešto što umiruje.

– Ivan (Jukić) i Slobo (Jakovljević) će bit u kadru. Imamo nekih sitnih problema, ali generalno, raspoloženje je dobro.

‘Jedna razina više’

Da, raspoloženje je dobro – dijelom i zbog činjenice da je pritisak sada, nakon što je konačno savladana ta prva prepreka u Ligi prvaka, manji. Mada, svima je Pod Bijelim brijegom jasno – da je Slovan ipak ozbiljniji rival od Urartua.

– Bolja su momčad. Urartu se želi nadigravati bez obzira na rezultat, dok se Slovan najbolje osjeća u srednjem bloku, a prijeti iz brze tranzicije. Jedna su razina više, rekao bih, ocijenio je Rendulić koji se neizbježno morao suočiti i s pitanjem o fizičkom padu u obje utakmice s Armencima.

– Imate periode kada ste dominantni i kada niste… tako da je ta teorija o fizičkoj spremi pala u vodu – u produžecima (protiv Urartua). Izdržali smo ih. Ne vidim tu problem. Gledajući ponovljenu snimku, oni su imali grčeve… i to ne jedan igrač.

Barišić se riješio bremena

Za nadati se da je Rendulić u pravu, da je to što je Zrinjski u završnicama prvih euro-utakmica ‘disao na škrge’ posljedica specifičnog razvoja utakmica, nikako nespremnosti. Elaborirao je stoper Hrvoje Barišić…

– Kako ide utakmica, normalno je da jedna ekipa preuzme posjed, a to što se druga umara, ne mora značiti fizički problem – ti kad imaš loptu, druga ekipa trči i pada. Ono što znamo, Slovan je fizički jači od Urartua, rekao je pa se osvrnuo na bitku s demonima iz Bratislave, gdje je prošle sezone promašio penal… protiv Urartua je zabio pobjednički.

– Osjećaj izvanredan. Morao sam preuzeti odgovornost. Bit će promašenih i pogođenih penala, to je sastavni dio igre.

Slovan u jednom detalju
‘lošiji od Urartua’

Barišić je, kao i Rendulić, na jučerašnje sučeljavanju s novinarima djelovao dosta mirno, kakvog ga se želi gledati i na terenu, a jedan od razloga je i jedan detalj koji Slovake čak stavlja u inferioran položaj u odnosu na Armence…

– Drukčija nas utakmica čeka u odnosu na Urartu, koji je tehnički odličan, dok Slovan tu nije nešto posebno. Mi ćemo biti više na lopti i onda će izgledat da smo dominantni, a gledat će se šanse. Njihova tranzicija je najveća opasnost, tu su Weiss, desno krilo (Barseghyan), špic (Čavrić) je prvi strijelac prvenstva. I oni su fizički jaki, brzi, upozorio je Barišić kojem kao da je laknulo što će se s druge strane terena naći ekipa koja se kao Urartu nije došla ‘haklati’.

– Urartu ima te Brazilce kojima je normalno držati loptu, ali svejedno smo mi imali više šansi, zaključio je centralni defanzivac koji bi i večeras trebao biti jedna od najvažnijih karika Plemstva.

  • Piše: Slaven Nikšić
  • desk@dnevni-list.ba

Hercegovka.net

Odgovori