Kupalište Siloam, gdje je Isus izliječio slijepca, otvara se prvi put nakon dvije tisuće godina

Kupalište će „prvi put u modernoj povijesti biti potpuno iskopano i otvoreno za javnost”. Iako je njegov manji dio dostupan već nekoliko godina, veći dio je bio uništen i prekriven nakon Prvog židovsko-rimskog rata (70. godine).

Kupalište Siloam je mjesto gdje je Isus izliječio čovjeka koji je bio slijep od rođenja (Evanđelju po Ivanu 9,1-12). Prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Zapitaše ga njegovi učenici: »Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?« Odgovori Isus: »Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.« »Dok je dan, treba da radimo djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi. Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta.« To rekavši, pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. I reče mu: »Idi, operi se u kupalištu Siloamu!« – što znači »Poslanik«. Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući. Susjedi i oni koji su ga prije viđali kao prosjaka govorili su: »Nije li to onaj koji je sjedio i prosio?« Jedni su govorili: »On je.« Drugi opet: »Nije, nego mu je sličan.« On je sam tvrdio: »Da, ja sam!« Nato ga upitaše: »Kako su ti se otvorile oči?« On odgovori: »Čovjek koji se zove Isus načini kal, premaza mi oči i reče mi: ‘Idi u Siloam i operi se.’ Odoh dakle, oprah se i progledah.

Prema članku koji je objavio Business Insider, a prenosi Aleteia kupalište će „prvi put u modernoj povijesti biti potpuno iskopano i otvoreno za javnost”. Iako je njegov manji dio dostupan već nekoliko godina, veći dio je bio uništen i prekriven nakon Prvog židovsko-rimskog rata (70. godine). Predstojeća iskapanja „u potpunosti će otkriti drevno kupalište, omogućujući posjetiteljima da ga posjete kao dio turističke rute” kako poručuju iz Izraelske uprave za antikvitete, Izraelske uprave za nacionalne parkove i Zaklade Davidov grad u izjavi za Insider. Kupalište Siloam bilo je dio jeruzalemskog drevnog vodenog sustava, a kasnije je postalo mjesto od vjerskog značaja za stare Židove. Hodočasnici su ga koristili kao mikve (ritualno kupanje) za čišćenje prije posjeta Hramu. Mali fragment kamenog natpisa nedavno je pronađen u Siloamskom tunelu – vodenom kanalu koji vodi do Siloamskog jezera. Isklesan u antičko doba, tunel se sada nalazi u arapskom naselju Silwan, u istočnom Jeruzalemu. Svoj popularni naziv, „Ezekijin tunel”, dobio je zbog najčešće hipoteze da potječe iz vremena vladavine judejskog kralja Ezekije, između kasnog 8. i ranog 7. stoljeća prije Krista.

„Ostala djela Ezekijina, i sva njegova moć, i kako je napravio jezero i vodovod i doveo vodu u grad, zar to nije zapisano u knjizi Ljetopisa kraljeva Judeje?” Arheolozi su pronašli djelić dokaza (mali fragment vapnenca) koji povezuje kralja Ezekiju s ovim tunelom. Biblija opisuje kako je kralj Ezekija pripremio Jeruzalem za nadolazeću asirsku opsadu. 2. Ljetopisa 32,30 objašnjava kako je ovaj kralj preusmjerio „izvor voda gornjeg Gihona” „ravno prema zapadu u Davidov grad”, kako bi neprijateljskim snagama pod Sanheribom prepriječio pristup vodi. Fragment vapnenca datira iz 8. stoljeća pr. Krista. Kako javlja NewsBreak, istraživači vjeruju da je to samo sićušna čestica mnogo većeg spomenika.

Fragment prikazuje šest slova paleohebrejskog pisma raspoređenih u dva retka, svaki s po tri slova. Prvi red uključuje slova qyh. Istraživači sugeriraju da bi cijela riječ bila Hizqyhw – to jest, Hizquiyahu, Hezekiah. Drugi red prikazuje dva slova, točku i treće slovo. Znanstvenici vjeruju da prva dva slova završavaju riječ, a da treće slovo započinje drugu riječ. Prema njihovu mišljenju, prva riječ, koja završava na kh, mogla bi glasiti brkh – berecha, bazen, slijedeći biblijski izvještaj koji govori kako je voda tekla kroz Ezekijin tunel i stigla sve do kupališta (berecha) Siloam.

Izvor:Book.hr

Hercegovka.net

Odgovori