Kuća vam smrdi na vlagu, a na zidovima izbija plijesan? Evo kako da se riješite ove napasti, kao da je nikad nije bilo

Date:

Što kada se pojavi vlaga i plijesan u vašem domu?

Vlaga ne samo da ružno izgleda, ona za sobom ostavlja i prepoznatljivo grozan miris. Pretjerana vlaga dovodi do razvoja plijesni koja može oštetiti namještaj i odjeću, ali isto tako može uzrokovati i zdravstvene probleme poput astme. Kako prepoznati razvijanje vlage i plijesni? Neugodan miris, zidne mrlje, podizanje određenog namještaja ili njegovo ljuštenje, hladni zidovi, stvaranje kondenzacije na prozorima. Vlaga nastaje uz pomoć kondenzacije, i sa sobom donosi plijesan koji je znak pretjerane vlažnosti u prostoru.

Kako temperatura u određenom prostoru pada, kondenzacija raste i tako se stvara vlaga koja uzrokuje plijesan. Navedeno nije jedini uzrok vlage, ona može biti i rastuća i izlaziti iz tla, ili se može pojaviti radi nedovoljne zaštite kada nastaje prodiranje vode u prostoru. Kako znati koju vlagu imate? Srećom, vlaga se da lako prepoznati. Prvo je važno ustanoviti njen uzrok, a to možemo samostalno ili uz pomoć stručnjaka. Jednom kada se utvrdi uzrok nastanka kreće se u njeno rješavanje.

Kako se može ukloniti vlaga i plijesan?

Vlaga je dio svakog doma, iako je nepoželjna. Češće se stvara u zimsko doma kada su prostorije zatvorene i kada je vidljiva razlika između unutarnje i vanjske temperature. Prve znakove kondenzacije možemo primijetiti na rubovima naših prozora jer dolazi do sudara hladnog i toplijeg zraka. Što kada se pojavi vlaga i plijesan? Navedeno ne mora odmah ukazivati na veći problem, što znači da u većini slučajeva možemo sami reagirati i riješiti navedeni problem. I dok se danas na tržištu nude mnogi proizvodi protiv vlage, važno je za napomenuti da su oni često privremeno rješenje. Ukoliko se želite riješiti vlage i plijesni, dovoljno je da otiđete u najbližu apoteku i kupite hidrogen peroksid.

Možda niste znali, no hidrogen peroksid se često koristi kao sredstvo za čišćenje i odlično će ne samo očistiti, već i osvježiti i dezinficirati prostor – osobito kupaonicu ili kuhinju. Hidrogen peroksid je potrebno usipati u posudu s prskalicom i pošpricati dio gdje izbija vlaga i plijesan. Pošpricano područje se ostavlja namočeno 10-ak minuta, a zaim se lagano obriše s običnom krpom. Hidrogen peroksid će obrisati vidljive tragove, i isto tako dezinficirati područje, sprječavajući ponovni nastanak problema.

Zašto se pojavljuje vlaga i plijesan?

Vlaga i plijesan su dio većine kućanstava, a pojavljuju se radi mnogobrojnih razloga. U najčešće razloge nastanka ubrajamo: Nedovoljno ili pogrešno provjetravanje za hladnog vremena, neispravne navike u našem kućanstvu. Vlaga i plijesan će se najviše pojaviti za zimskih dana, a sve zahvaljujući vanjskim i nutarnjim temperaturnim vrijednostima. Mnogi govore kako se otvaranjem prozora gubi energija grijanja, no riječ je o pogrešnoj teoriji. Vlažniji zrak je puno teže za grijati, što znači da ako je optimalna vlažnost u prostoriji manji su troškovi samog grijanja.

Savjetuje se da se prostorije redovito provjetravaju i to minimalno 10 minuta, tri puta na dan. U neispravne navike kućanstva ubrajamo temperaturnu razliku između više prostorija. Ako primjerice ne grijemo određenu prostoriju, tada je veća mogućnost da će se u nju uvući vlaga i topao zrak iz drugih prostorija. U hladnim prostorijama rase relativna vlažnost i samim time i raste opasnost od nastanka plijesni. Poželjno je da se izbjegavaju temperaturne razlike koje su veće od 5 stupnjeva.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...