Krečenje stabala voća – smiju li se bijeliti jupolom?

Date:

Krečenje voćki je važna agrotehnička mjera koja se primjenjuje u voćarstvu kako bi se zaštitile voćke od štetočina i bolesti ali i usporila vegetacija te tako zaštitile voćke od neplaniranih mrazeva u proljeće.

Idealno vrijeme za krečenje stabala voćki je u kasnu jesen ili rano proljeće, prije nego što krenu pupoljci. Međutim, ako niste uspjeli to učiniti u to vrijeme, još uvijek možete okrečiti stabla voćaka kasnije u proljeće prije nego što se lišće u potpunosti razvije, piše Agrosavjet.com

Važno je naglasiti da se krečenje stabala voćki ne preporučuje tijekom ljeta jer se tada stabla nalaze u fazi rasta i visokih temperatura, što može dovesti do oštećenja biljaka.

Ne krečite prije kiše

Također, nemojte krečiti stabla kada je kiša u najavi jer kiša može ukloniti kreč s biljke prije nego što se osuši.

Ukratko, bolje je krečiti stabla voćki u idealno vrijeme, ali ako niste uspjeli to učiniti, možete to učiniti i kasnije u proljeće, prije nego što se lišće potpuno razvije.

Čime bijeliti stabla voćki?

Mnogi se pitaju smiju li se voćke bijeliti jupolom. Odgovor je NE. Jupol je proizvod namijenjen za farbanje zidova i nije primjeren za upotrebu na voćkama ili drugim biljkama.

Upotreba Jupola može dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što su oštećenja kore, spaljivanje lišća, smanjenje plodnosti i rasta, te mogućnost otrovanja plodova.

Umjesto jupola, preporučuje se korištenje prirodnih i ekološki prihvatljivih proizvoda za zaštitu voćaka.

Recept za smjesu koja se koristi za “krečenje” voćki se sastoji od 5 kg gašenog kreča, 200 gr sumpora, 200 gr plavog kamena ili drugog bakrenog preparata i 0,5 kg kuhinjske soli, te 10 l vode.

Dodati vodu

Dodaje se voda po potrebi da smjesa bude lako maziva te se smjesa pusti da odstoji do idućeg dana kada premazujemo deblo četkom ili valjkom. Uloga kreča je ta da svojom bojom odbija svjetlost, sumpora i bakra da odbijaju štetnike i uništavaju štetne gljivice na kori a sol daje dobru ljepljivost cijeloj smjesi.

Debla treba premazati od zemlje pa sve do prvih skeletnih grana. Mlade voćke kao i neke kao i neke voćne vrste kao što je kajsija poželjno je premazati i gornje dijelove, odnosno razgranjenja, 20-30 cm od prvog grananja grana.

Također, važno je pridržavati se uputa proizvođača i savjeta stručnjaka za voćarstvo kako bi se osigurala pravilna primjena i zaštita voćaka.

Izvor:Čapljinski portal

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...