Kreće Posuško lito 2023!

Date:

Danas je upriličeno predstavljanje „Najljepše razglednice Posušja“, kako od milja organizatori zovu manifestaciju Posuško lito. U sali za sastanke Općine Posušje pred nazočnim novinarima načelnik općine Ante Begić te članovi tijela za provedbu ove manifestacije Ivanka Arapović Galić, Marija Đerek i Slaven Penava predstavili su ovogodišnju bogatu i šaroliku programsku ponudu Lita.

Preko 60 razloga za dolazak u Posušje

Kako je u uvodu rekao načelnik Begić, ovogodišnji raznovrsni program zaustavio se na brojci 63, čime se u odnosu na prošlu godinu pomakao za ljestvicu više. Start je za tjedna dana, točnije u sljedeću srijedu kada u posušku kinodvoranu stiže popularni glumac Robert Kurbaša. Za domaću publiku će izvesti od kritike i publike hvaljenu autorsku monodramu „Ispit savjesti“. Kroz vrućih 5 mjeseci događanja, načelnik je još istakao nekoliko opsežnijih projekata poput 2. Posuške desetke, maratona međunarodnog karaktera, Sportske igre mladih, tradicionalnog Festivala klapske pisme, koji se ove godine organizira po deveti put, Koncert filmske glazbe te veliki rock koncert predviđen za 13. kolovoza. Tu je i široka lepeza kulturnih i sportskih događanja, koncerata klasične glazbe, izložbi slika, književnih susreta, predstavljanja narodne baštine i raznih sportskih turnira. Posebnu zahvalu načelnik je uputio partnerima programa koji iz godine u godinu daju podršku, organizacijama i institucijama sa svih razina vlasti, partnerima iz Hrvatske, gospodarstvenicima, sponzorima i donatorima i svim onim operativcima na terenu bez kojih Posuško lito nije moguće organizirati na ovako visokoj razini.

Kulturni miks modernog i tradicije

O glazbenom i kulturnom programu nešto više je govorio Slaven Penava. Tako je ljubiteljima klasične i popularne glazbe preporučio da u kalendaru zaokruže gotovo sve srijede od konca svibnja do početka srpnja. Naime, u tom periodu nastupat će instrumentalisti Glazbene škole Posušje kroz nekoliko repertoara ozbiljne glazbe te izvedbom hitova iz animiranih Diznijevih  filmova, a 18. lipnja pravi mali spektakl će napraviti već provjereni gosti,  harmonikaši i limena glazba iz Livna. 6. srpnja kreće kino pod zvijezdama, događaj za kog se prošle godine unatoč postavljenih 500 sjedalica, tražila još jedna više. Od predstava najavio je gostovanje HNK Mostar čiji će glumci izvesti predstavu Zid. Druga naziva Dar, bit će poklon mladima u školama Čitluk i Vranić. Penava je nadalje naveo kao će i ove godine 15. srpnja na Trgu hrvatskih branitelja biti organizirana likovna kolonija, a dan prije priznati autor Srećko Slišković upriličit će izložbu slika pod nazivom Povratak u varićak. Također u ovogodišnjem programu je i Večer ikavice koja čuva izvornu riječ od zaborava. Govoreći o narodnoj baštini, pozvao je sve njene ljubitelje na tradicionalne smotre folklora. Prva dječja na programu je 24. svibnja, a druga, inače sedamnaesta po redu, naziva Silo na ognjištu je 12. kolovoza. 

Glazbeni crème de la crème

U nastavku je o atraktivnom koncertnom programu, govorila Marija Đerek. Prvo je najavila nadaleko prepoznatljiv Festival klapske pisme, 9. po redu, koji kreće 5. kolovoza s natjecanjem muških te večer kasnije ženskih klapa. I ove godine okupit će natjecateljski vrh ovog glazbenog izričaja, po 12 muških i ženskih izvođača. Pored publike na Trgu hrvatskih branitelja, ovaj glazbeni gala događaj bit će dostupan i  gledateljstvu i slušateljstvu u BiH i van njenih granica putem izravnog prijenosa na RTV HB i Radio Posušju. Dodatni začin ove dvije večeri jesu i revijalni izvođači. Josip Drinovac i Ivana Jukić nastupaju prvu, dok će Alen Nižetić zabavljati publiku drugu večer. Drugi događaj kojeg je najavila gđa Đerek je Koncert filmske glazbe. Ove godine se organizira po 6. put, a na programu je 8. kolovoza. Prateći dosadašnji tijek ovog jedinstvenog koncerta, nema sumnje da će organizator Udruga Apollo i Rock akademija pripremiti odličan glazbeni izbor u izvedbi domaćih i gostujućih bendova te da će sve biti na visokoj razini kao i prijašnjih godina. I za ovaj događaj osiguran je RTV prijenos. Od ostalih glazbenih događaja istakla je koncerte zvučnih imena poput Dalmatina i Opće opasnosti i Atomskog skloništa. Kada je riječ o velikom rock koncertu, ono što se moglo danas čuti jeste samo datum održavanja, 13. kolovoza uz poruku kako publika neće ostati razočarana izborom.

Posuške igre bez granica – najdugovječnija sportsko-zabavna manifestacija Lita

Još jedan, po sadržaju jedinstven događaj Posuškog lita predstavila je Ivanka Arapović Galić. Riječ je o Posuškim igrama bez granica koje su unatoč 13 godini održavanja održali svježinu i atraktivnost. Tradicionalno, održavaju se zadnjeg vikenda u srpnju. Mnoštvo je natjecateljskih kategorija, na koje su dobrodošli svi od limača do seniora, kazala je Galić dodajući kako je uvijek drago vidjeti da pored domaće publike i natjecatelja interes pokazuju i oni iz udaljenijih krajeva. S obzirom na veliki interes, primjerice prošle godine se natjecalo preko 800 prijavljenih, pozvala je zainteresirane da se ove godine prijave na vrijeme kako bi se nesmetano mogle održavati sve discipline.

Na koncu, u ime organizatora, pozivamo vas da posjetite službene stranice općine Posušje, ili stranice Posuškog lita na društvenim mrežama, preuzmete vodič kroz ovogodišnji program i odaberete događaje po svom guštu. Vidimo se u Posušju! 

Izvor:Posušje.info

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...