Konferencija ‘Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji’

U povodu obilježavanja Međunarodnoga desetljeća djelovanja ”Voda za održivi razvoj”, proglašenog Rezolucijom 71/222 Opće skupštine UN-a, u Neumu će 24. veljače biti održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija naziva ”Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji”.

Konferenciju organiziraju Centar za ekologiju, okoliš i turizam, u suradnji s Vladom HNŽ-a i resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Općinom Neum, Cleanteach HUB-om znanja Sveučilišta u Mostaru, Centrom za održivi i uključivi razvoj, te Međunarodnom udrugom znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša, s ciljem poticanja održivoga razvoja i integriranoga upravljanja vodama, s naglaskom na SDG 6.

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svojemu položaju unutar dinarskoga prostora, ima veliko vodno bogatstvo koje, održivim načinima upravljanja, može biti konkurentska prednost na dobrobit sviju nas. Istodobno, sektor voda susreće se s brojnim izazovima u pogledu zaštite i upravljanja vodama te dostizanja standarda utvrđenih pravnom stečevinom Europske unije, kažu iz Vlade HNŽ-a.

U tomu smislu, konferencija ”Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji” okupit će relevantne dionike iz sektora voda, vodeće stručnjake i predstavnike akademske zajednice, kao i predstavnike vlasti na različitim razinama koji će, kroz tri panela: ”Stanje voda i vodenih ekosustava u kontekstu postizanja ciljeva održivoga razvoja”; ”EU legislativa u oblasti voda i kandidacijski status BiH” i ”Investiranje i održivi razvoj u sektoru voda”, pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja: Mogu li vodni resursi biti pokretači i akceleratori razvoja u regiji, kakvo je stanje vodnih resursa i uz njih vezanih ekosustava te koji su budući izazovi u očuvanju i postizanju najmanje dobroga ekološkog stanja/potencijala voda našega područja?.

Također ogovarat će na pitanja, koji su ključni izazovi za postizanje SDG 6 i ostalih za vodu vezanih ciljeva održivoga razvoja u BiH i regiji? Zatim, jesu li procesi usklađivanja s europskim i međunarodnim politikama prepreke ili, pak, mogućnosti, te u kojoj nam mjeri mogu biti korisna iskustva iz regije i koje su mogućnosti poboljšanja upravljanja u sektorima voda i komunalnih djelatnosti?

Razmjena znanja, iskustva i primjera iz prakse, domaće i međunarodne zajednice, temelj je koji nam šalje jasnu poruku kako težimo održivosti i razvoju. Budućnost naših voda ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine, navodi se u priopćenju.

Izvor:Fena

Hercegovka.net

Odgovori