Kokoš ili jaje? – riješena drevna zagonetka

Date:

JAJE ILI KOKOŠ? KOKOŠ 100%

Ovo se pitanje postavlja još od antičke Grčke. O Prvom uzroku kontemplirao je Aristotel, ali Plutarh je zaslužan za postavljanje pitanja u sadašnjem obliku. Pronalazim odgovore na internetu koji uključuju prahistorijska jaja, dakle, navodeći da su jaja bila prva. Iznova čitam: što je bilo prije – jaje ili kokoš? Prahistorijsko jaje je bilo prvo? Jesmo li pitali – što je bilo prvo: prahistorijsko jaje ili kokoš? Ili smo pitali – jaje ili kokoš? Nije li očito da mislimo na kokošje jaje kada govorimo o kokoši? Ako pitam koji je najbrži auto na svijetu, isti ljudi bi odgovorili da je brzina svjetlosti najveća u Svemiru, ali ako govorimo o automobilima onda. Pa, govorimo o automobilima! Pitao sam koji auto ne što je općenito najbrže.

Ponavljam: što je bilo prvo – jaje ili kokoš? Na internetu sam pronašao odgovore da je jaje prvo. Neću nabrajati ta mjesta jer ih ima napretek, nažalost. Jaje je bilo prvo? Jeste li sigurni? Shvaćate li što govorite? Jaje ili kokoš, dopustite mi da preformuliram pitanje, beba ili roditelj – tko je bio prvi? Kažete da je beba bila prva? Bebe rađaju roditelje? Bebe su došle prije roditelja? Samo ako su putovale kroz vrijeme. Zapravo, prije prve kokoši bilo je proto-jaje koje je izlegla proto-kokoš. Ali sada izlazimo iz kronološkog okvira pitanja. Pitanje je jasno. Sva vrludanja su samo pokušaji izbjegavanja jasnog odgovora. Kada pitamo „jaje ili kokoš“ mislimo na „kokošje jaje i kokoš“. Ne prahistorijsko jaje, ne protojaje. A kad kažemo „jaje ili kokoš“ mislimo na točno vrijeme od kada su jaja i kokoši nastali takvi kakvi jesu. Ne mislimo na prahistorijsku starost niti na vrijeme prije jaja i kokoši.

Mislimo točno ono što pitamo. A kada postavimo bilo koje pitanje, ako nije izričito navedeno, mogućnost putovanja kroz vrijeme nije uključena! Odgovor je kokoš. Između kokošjeg jajeta i kokoši, KOKOŠ JE PRVA! Između beba i roditelja, RODITELJI SU BILI PRVI! Samo ako proširimo značenje pitanja: „što je bilo prvo – bilo koje jaje ili kokoš? “ ili „što je bilo prije (kokošjeg) jajeta i kokoši? “ onda je logično odgovoriti drugačije. Inače, odgovor je KOKOŠ JE PRVA! Jednostavno rečeno, posljedica ne može prethoditi svom uzroku. Uvijek postoji logičan slijed koji se može preokrenuti samo vremenskom manipulacijom. Logičan slijed je KOKOŠ->JAJE i RODITELJ-> BEBA. Ne suprotno. Za kraj i malo znanosti: Ovocleidin-17 (OC17) iz Gallus gallus jedan je od najboljih kandidata za kontrolu i regulaciju taloženja kalcijevog karbonata u kalcificiranom sloju ljuske jajeta. OC17 je glavna proteinska komponenta matriksa ljuske jajeta. Svako pitanje uključuje referentni okvir – semantički i vremenski.

Taj je okvir obično ugrađen u sintaksu i ne spominje se iz očitih razloga. Kada pitamo “koliko je sati” automatski mislimo na dvije stvari “vrijeme” i “sada”. Za točan odgovor potrebno je ostati unutar referentnog okvira pitanja. Ne mislimo ni na što drugo osim na vrijeme. Ne mislimo na bilo koje vrijeme osim sada. Netko može odgovoriti “vrijeme je bilo lijepo jučer”. To nije ispravan odgovor. Ne odgovarate kako treba. Pravi odgovor je “sada je. sati i. minuta”. Molim Vas, odgovorite na pitanje “što je bilo prvo – jaja ili kokoši”. Također imajte na umu da određeni dijelovi možda neće biti uključeni u pitanje jer se zdravim razumom razumije što tu mislimo. U našem slučaju kada govorimo o “jajima i kokošima” riječ “kokošja” prije “jaja” izbacuje se. Kao i kada kažemo “trebam čašu vode”, iz čisto praktičnih razloga ne uključujemo elektromagnetsku vodljivost predmeta i kemijsku strukturu tvari. Ne kažemo “trebam prozirnu čašu H20”. Jednostavno kažemo “čaša vode”. Za stolom, primjerice tijekom božićnog doručka, pitate li “hoće li netko kokošja jaja” ili samo “jaja”.

Ako živite na selu i imate kokoši nesilice, kažete li “idem po jaja” ili obavezno priložite “kokošja”? Možete li odgovoriti na pitanje “što je bilo prvo – jaja ili kokoši” bez napuštanja referentnog okvira i bez ikakvog logičkog odstupanja? Da, mislimo na “kokošja jaja” kada govorimo o “jajima i kokošima”. Ne, ne kažemo “od početka svemira” kada koristimo prošli oblik glagola “biti”. Ne, nismo pitali “što je bilo prije jaja i kokoši” nego strogo između “jaja i kokoši”. Prije nema, samo prvo. Vidite li riječ “prije”? Ja ne. U ovoj dilemi, kao i u mnogim drugim, vidim zapadnjački poriv da se komplicira i da se umjetno mudruje izlaskom iz referentnog okvira pitanja. Kao i obično, očekuje se ozbiljan izraz lica i spuštene naočale. Hoćete li čak odjenuti svoje nedjeljno odijelo kada odgovarate na pitanje “jaje ili kokoš”? Ili ćete na njega odgovoriti u skladu s prihvaćenim pravilima komunikacije? Istine radi, kokoši nesu jaja. Obratno ne. Koristio sam čistu logiku i zdrav razum uz malu pomoć znanosti o OC17 proteinu, bez eskivaža i gluposti tipičnih za većinu odgovora koje se mogu pročitati na Internetu.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...