Kako zaštititi odjeću od moljaca

ŠTO SU MOLJCI?

Moljci su mali insekti koji pripadaju porodici moljaca Tineidae. Postoji preko 3.000 poznatih vrsta moljaca širom svijeta. Većina moljaca ima krila s dlačicama koje su često uske i zakrivljene. Ovi insekti su noćne životinje i većinu vremena provode leteći ili mirujući. Poznati po tome što nanose štetu na prirodne materijale poput vune, svile, krzna, krpe i drugih tekstila. Njihove ličinke se hrane organskim materijalom prisutnim u tim materijalima, poput keratina koji se nalazi u vuni ili svili, dok se odrasli hrane nektarom i polenom. Najpoznatije vrste moljaca su Tineola bisselliella i Trichophaga tapetzella koji napadaju odjeću i tepihe. Ove vrste moljaca polažu svoja jajašca na tkaninama, a njihove ličinke se hrane vlaknima i tkivom. Kao posljedica, moljci ostavljaju rupe i druge vrste oštećenja na odjeći ili drugom tekstilnom predmetu. Srećom, postoje načini kako si možete zaštitit svoj dom od ponovnih napada moljaca, o čemiu ćemo više reći dalje u članku.

KAKO ŽIVE MOLJCI?

Moljci žive u različitim staništima širom svijeta, kao što su kuće, šume, livade i naselja. Njihov životni ciklus uključuje nekoliko faza. Ženka polaže jaja na odgovarajuće materijale poput tkanina, krzna ili drugih organskih materijala koje koriste za ishranu njihove ličinke. Jaja su obično veoma mala i teško ih je uočiti golim okom. Vrijeme inkubacije jaja može varirati, ali obično traje nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o tome o kojoj se vrsti moljca radi i kakva je okolina. Potom se iz jaja izlegnu ličinke moljaca. Ličinke su male veličine, cilindričnog oblika i tijelo im je pokriveno dlačicama. One se hrane organskim materijalom koje su prisutne u okolini, kao što su vlakna tkanina, krzno, svila ili drugi izvori proteina. Ličinke se obično skrivaju u tamnim i skrivenim mjestima kako bi se zaštitile od predatora. Ličinke moljaca prolaze kroz nekoliko faza rasta i presvlače se nekoliko puta tijekom svojeg razvoja. Ova faza života može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Kada ličinka dosegne odgovarajuću veličinu i zrelost, prelazi u stadij kukuljice. Kukuljica moljca je neaktivna faza u kojoj se odvijaju unutrašnje transformacije. U ovoj fazi, moljac se razvija iznutra i formira se u odraslu jedinku. Nakon što se metamorfoza završi, iz kukuljice izlazi odrasla jedinka moljca. Odrasli moljci imaju krila s kojima mogu letjeti. Većina vrsta moljaca su noćne životinje i aktivne su tijekom noći, dok tijekom dana uglavnom odmaraju ili se skrivaju. Njihov životni vijek varira, no najčešće traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a tokom ovog razdoblja se razmnožavaju i polažu jaja kako bi započeli novi ciklus života.

MOLJCI I NAČINI KAKO IH UKLONITI

Kako Vam moljci ne budu opet uništili još jedan artikl odjeće, trebate poduzeti ove sljedeće korake. Redovno perite i čistite odjeću kako biste uklonili eventualne tragove hrane ili mrlje koje mogu privući moljce. Odjeću koju rijetko nosite ili sezonsku odjeću prije odlaganja ju temeljno operite, te ju držite u zatvorenom ormaru, idealno u plastičnoj ambalaži ili vakuumskih vrećama koja sprječava ulazak moljaca. Moljci veoma vole prirodne materijale poput vune, svile i krzna. Ako imate problema s moljcima, pokušajte što manje kupovati odjeću napravljenu od tih materijala. Postoje različiti proizvodi za zaštitu od moljaca koji mogu pomoći u sprječavanju infestacije, kao što su vrećice sa suhom lavandom ili kuglice od naranče i klinčiča. Također, možete u trgovinama pronači sprijeve ili zamke protiv moljaca. Kako biste otkrili znakove prisustva moljaca, redovno pregledavajte svoj ormar i odjeću. Ukoliko primijetite infestaciju, odmah poduzmite sve mjere zaštite i kontrole. Održavajte razinu higijene i čistoće u svojem domu kako biste smanjili mogućnost pojave moljaca. Redovno usisavajte tepihe, namještajte i druge tkanine kako biste uklonili eventualna jajašca ili ličinke.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori