Kako uzgojiti orhideje – Uzgoj orhideja kao sobnih biljaka

Kako uspješno uzgajati orhideje?

Orhideju nalazimo u mnogim kućanstvima. Iako postoji mišljenje kako su one komplicirane za održavanje, riječ je o mitu. Orhideje pripadaju u srednje zahtjevne biljke, što znači da one ne traže previše vremena niti brige, već određenu dozu pažnje. Što orhideje traže? Zdrava i razvijena orhideja traži mjesto s puno svjetlosti. Najbolje je biljku staviti na prozor koji je orijentiran prema istoku ili zapadu. Poželjno je da uz puno svjetlosti dobiva i određenu sjenu. Mora se okretati, udaljiti od prozora za hladnije vrijeme. Kućna orhideja neće dobro podnijeti zagušljiv i suh zrak, što znači da ona mora biti na mjestu koje se redovito provjetrava i ima dotok svježeg zraka.

Vole ljeto, mogu se držati vani. Isto tako, vole biti u manjim posudama, no kako raste bitno je odraditi proces presađivanja. Što jedna orhideja treba? Posebna supstrat. Zbog supstrata u kojemu zapravo žive, one traže posebnu brigu prilikom zalijevanja. Ova biljka se ne smije zalijevati pod mlazom vode jer voda jednostavno prolazi kroz supstrat, ne zadržava se. Potrebno je uzeti posudu koja je veća od trenutne, u nju naliti vodu i po potrebi dodati određenu količinu gnojiva – pravilno rasporediti. Zatim dodajemo orhideju koja se ostavlja barem 20-ak minuta da se natopi i nahrani. Orhideja se zatim vadi van, pušta da se osuši i vrača u svoju posudu.

Uvjeti za uzgoj orhideje

Pravilna temperatura igra jako veliku ulogu u rastu i razvoju orhideje. Dnevna temperatura za vrijeme ljeta mora biti 21 stupanj, dok zimi 16. Noćne temperature moraju biti niže za 5 stupnjeva od navedenih, jer hladne noći pridonose pravilnom uzgoju. Mjesto na kojemu se nalazi orhideja mora biti blago zasjenjeno od sunca, no traže 10 do 15 sati dnevnog svjetla. Za vrijeme zime poželjno je da se drže u posebno osvijetljenim prostorijama.

Kompost koji se koristi za uzgoj mora biti vlažan, a tijekom zime je važno smanjiti zalijevanje. Kod zalijevanja se koristi mekana voda koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Zaljeva se supstrat i povremeno se poškrope listovi. Orhideje se moraju presaditi onda kada primijetite da je ona stala s rastom. Kod presađivanja ona se može razmnožiti, što znači da će se ona podijeliti. Svaka nova orhideja mora u početku imati barem tri izbojka, i mora se poduprijeti kako bi mogla pravilno rasti.

Problemi kod uzgoja orhideje

Kod svake biljke mogu se pojaviti problemi prilikom uzgoja. Smeđe mrlje na lišću mogu ukazivati na preveliku izloženost suncu, što ukazuje na to da je biljci potreban hlad. Mekane mrlje na listovima znak su gljivičnog oboljenja i ova mjesta je potrebno u potpunosti ukloniti. Plijesan se također može pojaviti, i ona je znak pretjeranog zalijevanja u hladnim uvjetima jer voda ne može ispariti. Vodoravan ili isto tako padajući rast znak je nedostatka svjetlosti. Ako su svi uvjeti dobri a orhideja i dalje ne uspijeva, tada je riječ o bolesnom korijenu.

Korijeni orhideja su skloni truljenju, i upravo zato se ova biljka zalijeva tek onda kada korijenje u potpunosti pobijeli ili kada primijetimo da je supstrat suh. Preporučuje se da se orhideje sade i drže u prozirnim posudama ili vazama kako bi uvijek mogli vidjeti cjelokupno stanje biljke. Ako korijen krene trunuti, tada je potrebno odstraniti trulo korijenje, presaditi biljku, i koristiti poseban preparat za njegu koji će spriječiti mogući nastanak gljivičnih bolesti. Orhideje zahtijevaju podosta brige, što znači da one nisu idealna biljka za početnike. Pravilna njega rezultirat će prekrasnim cvjetovima i novim listovima.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori