Kako uzgojiti ananas – Uzgoj ananasa kod kuće

Što je ananas?

Ananas je tropsko voće koje ima slatki i sočni okus, a karakteristično je po svom specifičnom izgledu, sa smeđim tvrdim vanjskim ljuskama i sočnim žutim unutarnjim dijelom. Potječe iz Južne Amerike, no danas se uzgaja širom svijeta. Ananas je bogat vitaminima C i B, kao i mineralima poput mangana i bakra. Također sadrži enzim bromelain koji pomaže u probavi hrane. Često se koristi u kulinarstvu za pripremu slatkih i slanih jela, sokova, smoothieja, salata, slastica i umaka. Osim svoje prehrambene vrijednosti, također ima neka zdravstvena korisna svojstva. Vitamin C u ananasu jača imunološki sustav i djeluje kao antioksidans, dok bromelain može imati protuupalno djelovanje. Također se povezuje s poboljšanjem probave, regulacijom krvnog tlaka i potencijalnim protukancerogenim djelovanjem. Važno je za napomenuti kako zbog svojeg sadržaja enzima bromelaina, može se sukobiti s nekim lijekovima ili uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Stoga je uvijek dobro se konzultirati sa svojim liječnikom ukoliko imate specifična zdravstvena stanja ili uzimate lijekove prije nego što povećate unos ananasa u prehrani.

Kako izgleda ananas?

Ananas je voće koje ima nekoliko karakterističnih obilježja. Dolazi u obliku velike okrugle bobice, obično s blago izduženom bazom. Može biti veličine od 15 do 30 centimetara u visinu, a težina mu varira ovisno o sorti. Vanjski dio ananasa prekriven je grubim, bodljikavim i tvrdim ljuskama, a boja njegove vanjske ljuske može biti smeđa, zlatnožuta ili zelena, ovisno o stupnju zrelosti ananasa. Kada se oguli vanjska ljuska, otkriva se sočno i svijetložuto meso ananasa. Meso je sočno, slatko i ima karakterističan miris. Središnji dio ananasa obično je tvrđi i koristan je za rezanje i uklanjanje tvrdih dijelova. Na vrhu ananasa nalazi se skupina tvrdih i oštrih listova koja se naziva kruna koja se uklanja prije konzumacije ananasa. Ananas ima visok udio soka koji može biti korišten za pripremu sokova, smoothieja ili drugih pića, a ujedno je niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminom C, manganom, bakrom i vitaminom B6, te također sadrži enzim bromelain koji je koristan za probavu.

Kako se uzgaja ananas?

Ananas se može uzgajati na nekoliko načina, ali najčešći i najjednostavniji način je uzgoj iz reznica. Kupite svježi plod u trgovini i odrežite vrh ananasa s malo mesa voća. Odaberite zdravi i ne previše zreli plod kako biste dobili bolje rezultate. Ostavite reznicu na suhom mjestu nekoliko dana kako bi se površina sušila, jer će to pomoći u smanjenju rizika od truljenja kada se posadi. Odaberite posudu koji je dovoljno velika kako biste smjestili biljku ananasa. Osigurajte da posuda ima drenažne rupe na dnu kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode. Napunite posudu kvalitetnim tresetom ili mješavinom tla koja ima dobru propusnost. Nakon što se reznica osuši, posadite je u sredinu posude, gurajući ju nekoliko centimetara u tlo. Pazite da ne pokopate sam vrh reznice, već samo donji dio. Ananas voli toplinu i svijetlo, stoga je važno pružiti mu dobro osvijetljeno mjesto, te ga držite na temperaturi od oko 21 do 32 stupnjeva Celzijevih. Održavajte vlažnost tla, ali pripazite da tlo ne bude prenamoćeno kako biste izbjegli truljenje korijena. Redovito ga zalijevajte kako biste održali vlažnost tla, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Možete koristiti i gnojivo za tropske biljke kako biste pružili potrebne hranjive tvari. Ananasu treba nekoliko mjeseci dok sazrije i proizvede novu biljku, ovisno o uvjetima uzgoja. Nakon nekoliko mjeseci će izbaciti novu biljku, a potrebno je nekoliko godina dok biljka ne proizvode svoj prvi plod.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori