Kako ukloniti masne mrlje – Čišćenje masnih mrlja i masnoća s odjeće

Znate li kako očistiti masne mrlje s odjeće?

Kod čišćenja masnih mrlja s odjeće mnogi se povode za onim pravilom “što prije, to bolje”. Masna mrlja na odjeći nikako nije zabavna, osobito ako se radi o omiljenom komadu odjeće. U jednom trenutku možete uživati u jelu, a već u drugom biti ogorčeni radi masne mrlje koja se širi na tkanini. Što ako ne možete odmah sanirati mrlju, da li to znači da je odjevni predmet uništen? Ne. Postoje mnoge jednostavne metode koje će veoma lako ukloniti masne mrlje s odjeće.

Kada nastane masna mrlja, ona se ima tendenciju širiti i upiti, što može biti nezgodno. Što se mast dulje nalazi na tkanini, to ju je teže izvući van. Što napraviti kada nastane mrlja? Ako niste u mogućnosti odjevni predmet skinut sa sebe i odmah ga tretirati, tada je najbolje da na masnu mrlju prislonite papirnati ubrus koji će izvući višak masnoće iz tkanine. Ovaj jednostavan ali efikasan trik pomoći će vam u kasnijem saniranju mrlje. Kada skinete odjevni predmet sa sebe važno je krenuti s tretiranjem mrlje.

Najbolje taktike za uklanjanje masne mrlje s odjeće

Mnogi od nas znaju jako dobro koliko je teško ukloniti masnu mrlju s odjeće, osobito ako ona ne nestane u perilici. Masne mrlje zahtijevaju posebno tretiranje, što znači da uklanjanje mrlje započinje i prije procesa pranja. Zašto se masno ne može ukloniti samo pranjem? Jer ulje nije topivo u vodi. Tretiranje možemo započeti s deterdžentom koji razbija masnoću i tako dozvoljava vodi da prodre u tkaninu. Kako tretirati masne mrlje s deterdžentom? Na mrlju stavite kapljicu deterdženta koju ćete zatim uz četkicu ili meku spužvu utrljati u masnu mrlju. Deterdžent je poželjno isprati prije bacanja odjevnog predmeta na pranje.

Umjesto deterdženta za suđe možete koristiti i sapun. Mogu vam također pomoći i soda bikarbona i kukuruzni škrob. Na masnu mrlju nanesite sodu bikarbonu ili kukuruzni škrob kako bi višak masnoće isplivao na površinu tkanine. Ova metoda se često koristi kao pred tretiranje sa deterdžentom. Da li će masna mrlja u potpunosti nestati? Nakon što se mrlju tretirali s sredstvima koje otapaju masnoće, onda bi se trebala u potpunosti ukloniti na pranju. Potrebno je naglasiti da manje temperature pranja ne garantiraju skidanje mrlje.

Uklonite masne mrlje neovisno o tkanini

Različita tkanina traži različita rješenja. Svaki materijal se razlikuje, što znači da je potrebno imati drugačiji pristup prilikom čišćenja. Nepisana pravila nas uče da se pamuk i lan kao prirodni materijali lakše čiste, dok isto ne vrijedi za sintetičke materijale poput poliestera ili poliamida. Kako ukloniti masne mrlje s odjeće? Ako gore navedene metode nisu uspjele, tada možete pokušati sa sljedećim: Čišćenje amonijakom – Iako ima prodoran miris, amonijak uspješno djeluje na tvrdokorne masne mrlje i ne oštećuje tkaninu na mjestu mrlje.

Može se dodati s deterdžentom za pranje rublja. Odgovarajući program pranja i dobra temperatura zasigurno će ukloniti mrlju. Što se koristi kod najtvrdokornijih mrlja? Alkohol. Potrebno je masnu mrlju tretirati uz pomoć alkohola i ostaviti da djeluje neko vrijeme. Nakon nekog vremena na upijeni alkohol dodajemo deterdžent za suđe i mrlju nježno četkamo. Proces tretiranja je gotov onda kada se odjevni premet opere u perilici rublja. Što ako masna mrlja i dalje ne izlazi? Tada je poželjno odjevni predmet odnijeti na kemijsko čišćenje.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori