Kako ukloniti korov iz vrta

Najispravnije je uklanjati korov iz vrta na prirodan način

Narodnu izreku “raste k’o korov” najupečatljivije vidimo na djelu na zapuštenim imanjima. Dovoljno je da se samo jednu godinu ne obrađuje da takvo imanje zraste u korove i drače i pruži onu sliku zapuštenosti i propadanja. Korovi u vrtu ugrožavaju biljke koje uzgajamo jer im otimaju vodu, hranu i svjetlost, pa su prinosi i kvaliteta slabiji. Najispravnije je i najzdravije uklanjati korove iz vrta na prirodan način, plijevljenjem, čupanjem, okapanjem i košnjom oko vrta.

Korovi su invazivne vrste koje začas ovladaju vrtom i preuzmu ga ako ih redovito ne uklanjate. Plijeviti i čupati korov treba početi čim se pojavi, jer kada im korijen ojača teško ćete s njim izaći na kraj. Primjerice piriku je jako iščupati ako je pustimo da se razmaše i općenito čupajte i plijevite nakon kiše kada je tlo mekano i kada je korove lakše iščupati s korijenom. Okapanje dodatno sasijeca zaostale korijenčiće korova i usuput prozračuje tlo oko biljaka koje uzgajate.

Herbicidi će uništiti korov, ali i tlo vašeg povrtnjaka

Svega nekoliko godina upotrebe herbicida protiv korova će vas istina spasiti mukotrpnog kopanja i plijevljenja, ali uskoro na tom tlu neće ništa rasti. Kemikalije i organski uzgoj hrane ne idu zajedno, naime herbicidi će uništiti korov, ali i tlo vašeg povrtnjaka i možda ćete ga godinama liječiti i oporavljati od pogubnih utjecaja kemikalija. Ima još prirodnih načina borbe protiv korova, malčiranje slamom, sitnim iverjem ili piljevinom čuva vlagu oko vaših biljaka i sprječava rast korova.

Korov u alkaliziranom tlu ne raste, a svoj vrt možete alkalizirati na prirodan način granulama kreča (vapna) kasno u jesen ili u ranu jesen prije sjetve i sadnje. Jasno uvijek možete nabaviti moderne vrtne alate za obradu tla koji su dizajnirani za rad u što uspravnijem stavu da ne trpi vaša kralježnica, a sitna ručna plijevljenja oko uređenih gredica su nekada obavljale sjedeći, sa niske stoličice koju je lako pomičete, mogu to biti i mali izletničke ili lovačke sklopive niske stolice.

Ne kupujte štetne kemikalije za korov, ocat već imate u kući

Ljudi spaljuju korove, oblače svoje biljke u agrotekstil da ih zaštite od korova (jagode), malčiraju vrt, ili sade u dobrom rasporedu (plodoredu) antikorovne biljke, kao što su krumpir, bundeve, rajčice ili dragoljub. Ne kupujte štetne kemikalije za korov, ocat već imate u kući, imate i kuhinjsku sol, sodu bikarbonu, izbjeljivač i tekući sapun (prirodni hebricidi). Svaku od ovih namirnica možete koristiti zasebno ili ih možete miješati međusobno i s vodom, ali su pogodne za stazice među gredicama.

Naime, korov uništava svaka od nabrojanih namirnica, ali ako dopru do vaših vrtnih biljaka, stradat će i one, pa ih morate pažljivo koristiti da ne uništite svoje nasade. Neki vrtlari zalijevaju korove kipućom vodom, to je također dobar način, ali također pogodan za stazice među gredicama. Upornu piriku ćete recimo iskorijeniti ako na mjestima gdje raste tri godine zaredom dragoljub, bit će zauvijek protjerana iz vašeg vrta. Sodu bikarbonu morate nešto češće posipati oko korova ako ih se želite riješiti.

izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori