Kako suzbiti biljne uši?

Date:

Biljne uši čest su problem u našim krajevima. Proljeće je teško zamisliti bez pojave lisnih, odnosno biljnih ušiju na biljkama. Privlače ih mladi, sočni biljni dijelovi gdje mogu lako sisati sokove.

Osim što se hrane i oštećuju biljke, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju bolesti i propadanje usjeva.

Zbog njihove ishrane dolazi do zaostajanja u razvoju, listovi se uvrću prema dolje, a poleđinu naseljava kolonija lisnih ušiju. Hrane se na vrhovima mladica, nježnom lišću, cvjetovima i mladim plodovima.

Izlučuju obilje ljepljive medne rose koju naseljava gljivica čađavica. Medna rosa privlači mrave koji zbog toga i “uzgajaju” i štite lisne uši.

Biljke u borbi protiv lisnih ušiju

Mnogo je biljaka koje nam mogu pomoći u zaštiti od ovih štetnika.

Na prvom mjestu je kopriva, a slijede je češnjak, pelin, korijandar i mnoge druge.

A tu je i pepeo.

Evo šest sredstava kojima ćete suzbiti biljne uši

  1. Insekticid od koprive se priprema tako što koprivu potopimo na 24 h u vodu i dobivenom tekućinom tretiramo napadnuto voće i povrće. Kopriva u žarnim stanicama sadrži mravlju kiselinu. Ako prođe više od 24 h nakon što smo ju potopili, mravlja kiselina se otapa, kopriva počinje fermentirati i više nema insekticidni učinak.
  2. Od korijandra se priprema čaj. Potrebno je 150 g svježeg lišća koje se krupno nareže i stavi u 5 l vrele vode. Procijedi se poslije pola sata i ostavi da se ohladi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka bez razrjeđivanja s vodom.
  3. Kadifica daje odlične rezultate kada se od nje pripremaju razni pripravci, ali i kada se uzgaja pored drugog bilja. Treba je saditi u blizini rajčice, krastavca, salate i voćaka. Obratite pažnju da formira velik i širok grm.
  4. Neven i češnjak su nezamjenjivi kada je u pitanju tretiranje napadnutih usjeva. Oni su dobri i kao susjedi, jer svojim mirisom tjeraju leteće forme lisnih ušiju.
  5. Za pripremu otopine drvenog pepela bit će nam potrebna čaša pepela koju razmutimo u 5 l vode i ostavimo 24 h. Nakon cijeđenja sredstvo se primjenjuje.
  6. U 4 l vrele vode potopite 1 kg iglica bora i ostavite sljedeći tjedan. Promiješate svaki dan. Nakon toga dobivenu tekućinu procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:1 prije primjene.

Izvor: agroklub.com

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...