Kako su nastali Hawaii

Date:

Što su i kako su nastali Hawaii?

Prije nego što otkrijemo kako su nastali Hawaii, ponajprije ćemo nešto reći osnovno o njima. Hawaii ili Havaji su arhipelag od osam glavnih otoka smještenih u središnjem dijelu Tihog oceana, a nalazi se jugozapadno od kopna Sjedinjenih Američkih Država. Hawaii je također i savezna država Sjedinjenih Američkih Država te je ona najjužniji dio SAD-a. Glavni otoci Havaja su Maui, Oahu, Kauai, Lanai, Molokai, Niihau, Kahoolawe i Veliki otok. Najveći grad na Havajima je Honolulu, koji se nalazi na otoku Oahu, te je ujedno i glavni grad. Hawaii su poznati po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, prekrasnim plažama, tropskoj klimi i bogatom morskom životu. Otoci nude razne aktivnosti poput surfanja, ronjenja, planinarenja, posjeta vulkanima i istraživanja prekrasnih nacionalnih parkova. Također, havajska kultura, uključujući tradicionalnu hula ples, ukulele glazbu i lokalnu kuhinju, privlači brojne posjetitelje. Havaji imaju važnu strategijsku, ekonomsku i kulturnu ulogu u regiji Tihog oceana. Turizam je jedna od glavnih industrija na otocima, no važnu ulogu imaju i poljoprivreda, vojna prisutnost te znanstvena i istraživačka djelatnost. Kako su nastali Hawaii saznajte u sljedećem dijelu članka.

Kada i kako su nastali Hawaii?

Kako su nastali Hawaii? Hawaii su nastali vulkanskim aktivnostima tokom milijuna godina. Formirani su kao rezultat eruptionskih procesa na morskom dnu koja su stvorila vulkanske planine ispod površine Tihog oceana. Ovi su vulkani postepeno izbijali iznad razine mora, te na taj način stvarajući otok. Najstariji otok u ovom lancu je Kauai, koji je nastao prije oko 5 milijuna godina. Otoci su se slijedno stvarali prema jugoistoku, pri čemu je Veliki otok najmlađi i te je njegov vulkan i dalje aktivan. Vulkan Kilauea na Velikom otoku smatra se jednim od najaktivnijih vulkana na Zemlji. Kako su nastali Hawaii? Formiranje Havaja bilo je rezultat tektonskih pomicanja u podvodnim magmatskim hotspotovima. Magma se uzdizala kroz pukotine u litosferi i stvorila vulkanske otokne lančane nizove. Budući da je Pacifička ploča postepeno klizila preko magmatskog hotspot područja, stvorili su se novi vulkani koji su doprinijeli rastu lanca Havaja. Ovo dugotrajno formiranje otoka i vulkanska aktivnost ključni su faktori koji su oblikovali geološke karakteristike i bogatstvo prirodnih resursa na Havajima.

Kako su nastali Hawaii i kada je postala savezna država SAD-a?

Kako su nastali Hawaii i kako je postala savezna država? Hawaii su postali savezna država Sjedinjenih Američkih Država 21. kolovoza 1959. godine. Postupak ulaska Havaja u Uniju bio je višegodišnji proces koji je započeo sredinom 20. stoljeća. Prvi korak prema pridruživanju Havaja Sjedinjenim Američkim Državama bio je Zakon o organizaciji Havaja koji je usvojen 1900. godine. Taj zakon uspostavio je teritorijalnu vladu na Havajima i dodijelio američko državljanstvo stanovnicima otoka. Nakon Drugog svjetskog rata, Hawaii su postali strateški važno mjesto za Sjedinjene Američke Države kao vojna baza u Pacifičkom regiju. To je potaknulo jaču vezu između Havaja i ostatka Sjedinjenih Američkih Država. Potom je bio održan je referendum na Havajima u kojem su građani glasali o prihvaćanju ili odbijanju prijedloga da Havaji postanu savezna država. Prema rezultatima referenduma, većina stanovništva podržala je pridruživanje Sjedinjenim Američkim Državama. Na temelju tih rezultata, Kongres Sjedinjenih Američkih Država je usvojio Zakon o prijemu Havaja 1959. godine, kojim je Havajima priznat status savezne države. Predsjednik Dwight D. Eisenhower potpisao je taj zakon 21. kolovoza 1959. godine, te je to kako su nastali Hawaii koja je danas savezna država SAD-a.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...