Kako se stvara jaje

Kako se stvara jaje u reproduktivnom sustavu kokoši

Kokoši su poznate po svojim jajima, no kako se ona zapravo stvaraju? Proces stvaranja jajeta započinje u reproduktivnom sustavu kokoši. Kada kokoš dosegne spolnu zrelost, njezini jajnici počinju proizvoditi jajašca. Svako jajašce je oplođeno spermom mužjaka prije nego što napusti jajnik.

Jajašce zatim putuje kroz jajovod, gdje se formira bjelanjak i žumanjak.

Bjelanjak se sastoji od vode i proteina, dok žumanjak sadrži hranjive tvari poput masti i vitamina. Kada se jajašce potpuno formira, prekriveno je tankom opnom koja se naziva vitelinom.

Kada jajašce napusti jajnik, prekriveno je ljuskom koja se postupno formira u jajovodu. Ljuska se sastoji od kalcijevog karbonata i proteina, a njezina kvaliteta ovisi o mnogim čimbenicima.

Na primjer, prehrana kokoši igra veliku ulogu u kvaliteti ljuske. Kokoši koje dobivaju dovoljno kalcija imaju jače ljuske koje se manje lome.

Nakon što se jaje formira, može biti izloženo inkubaciji ili se može konzumirati. Ako se jaje inkubira, embrij se razvija unutar jajeta.

Tijekom inkubacije, temperatura i vlažnost moraju biti precizno kontrolirani kako bi se embrij pravilno razvio.

U zaključku, stvaranje jaja je složen proces koji započinje u reproduktivnom sustavu kokoši. Nakon što se jajašce formira, ljuska se postupno formira u jajovodu. Kvaliteta ljuske ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući prehranu kokoši. Ako se jaje inkubira, embrij se razvija unutar jajeta, a temperatura i vlažnost moraju biti precizno kontrolirani kako bi se embrij pravilno razvio.

Kako se formira ljuska jajeta i što utječe na njezinu kvalitetu

Nakon što se jaje formira u jajovodu kokoši, ljuska se postupno formira u jajovodu. Ljuska jajeta je izuzetno važna jer štiti jaje od vanjskih utjecaja i omogućuje mu da zadrži svoju oblik i integritet. Kako se formira ljuska jajeta i što utječe na njezinu kvalitetu?

Ljuska jajeta se sastoji od kalcijevog karbonata i proteina.

Kalcijev karbonat se nalazi u obliku kristala koji se talože na membrani jajeta, omotavajući ga i stvarajući ljusku. Proteini, poput ovomukoida, također su prisutni u ljusci jajeta i pomažu u sprečavanju rasta bakterija i drugih mikroorganizama.

Kvaliteta ljuske jajeta može biti različita i ovisi o mnogim čimbenicima. Prehrana kokoši igra važnu ulogu u kvaliteti ljuske jajeta. Kokoši koje dobivaju dovoljno kalcija imaju jače ljuske koje se manje lome.

Osim toga, stres može utjecati na kvalitetu ljuske jajeta. Kokoši koje su pod stresom mogu imati tanje ljuske koje su podložnije lomljenju.

Kvaliteta ljuske jajeta također može biti povezana s dobom kokoši. Jaja proizvedena od starijih kokoši imaju tanje ljuske koje su podložnije lomljenju.

Kokoši koje su podvrgnute hormonskoj stimulaciji kako bi povećale proizvodnju jaja mogu proizvesti jaja s tanjom ljuskom.

Postoje i neki postupci koji se mogu primijeniti kako bi se poboljšala kvaliteta ljuske jajeta. Na primjer, dodavanje kalcija u prehranu kokoši može pomoći u jačanju ljuske jajeta. Također, primjena određenih tehnologija tijekom proizvodnje jaja, poput upotrebe UV svjetla, može pomoći u smanjenju rasta bakterija na ljusci jajeta.

U zaključku, ljuska jajeta je važan dio jajeta koji štiti jaje od vanjskih utjecaja i omogućuje mu da zadrži svoju oblik i integritet. Kvaliteta ljuske ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući prehranu kokoši, stres i dob kokoši. Postoje i neki postupci koji se mogu primijeniti kako bi se poboljšala kvaliteta ljuske jajeta.

Kako se razvija embrij u jajetu i što se događa pri inkubaciji jaja

Kada se jaje formira u jajovodu i obloži ljuskom, može biti izloženo inkubaciji ili se može konzumirati. Ako se jaje inkubira, embrij se razvija unutar jajeta. Kako se razvija embrij u jajetu i što se događa pri inkubaciji jaja?

Inkubacija jaja je proces u kojem se jaje drži na određenoj temperaturi i vlažnosti kako bi se embrij razvio. Temperatura i vlažnost moraju biti precizno kontrolirani kako bi se embrij pravilno razvio.

Temperatura inkubacije obično iznosi oko 37,5 stupnjeva Celzijusa, a vlažnost oko 50%.

Kada se jaje inkubira, embrij se razvija unutar jajeta. Embrij se hrani hranjivim tvarima koje se nalaze u žumanjku. Tijekom inkubacije, embrij se razvija u kokoši.

Prvih nekoliko dana razvoja embrija je posebno važno jer se u tom razdoblju formiraju glavni organi i sustavi tijela.

Kada se jaje inkubira, embrij se kreće unutar jajeta. Kretanje embrija je važno jer pomaže u razvoju mišića i kostiju. Kada se jaje približi kraju inkubacije, embrij se priprema za izlazak iz jajeta. Embrij počinje disati zrak izvan jajeta i koristi kuku na vrhu kljuna kako bi razbio ljusku jajeta.

Inkubacija jaja može se provesti prirodno, kada se jaje drži pod kokoši, ili umjetno, kada se jaje stavi u inkubator.

Umjetna inkubacija jaja omogućuje kontrolu temperature i vlažnosti, što može poboljšati stopu preživljavanja embrija.

U zaključku, inkubacija jaja je proces u kojem se jaje drži na određenoj temperaturi i vlažnosti kako bi se embrij razvio. Tijekom inkubacije, embrij se hrani hranjivim tvarima koje se nalaze u žumanjku, a temperatura i vlažnost moraju biti precizno kontrolirani kako bi se embrij pravilno razvio. Inkubacija jaja može se provesti prirodno ili umjetno, a umjetna inkubacija jaja omogućuje kontrolu temperature i vlažnosti, što može poboljšati stopu preživljavanja embrija.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori