Kako se razvija sjeme

Što je sjeme?

Sjeme je reproduktivni organ biljaka koji služi za razmnožavanje i stvaranje novih jedinki iste vrste. Sjeme se obično formira iz oplođenog jajnika cvijeta te sadrži u sebi zametnu biljku koja je okružena zaštitnim omotačem. Embrij se hrani rezervnim hranjivim tvarima koje su pohranjene u samom sjemenu. Sjemenka ima nekoliko ključnih dijelova. Embrij je mlada biljka koja se razvija iz sjemena i koja će kasnije izrasti u novu biljku. Embrij je okružen endospermom, koji sadrži rezerve hranjivih tvari poput proteina, škroba ili ulja. Vanjski omotač sjemena štiti unutarnje dijelove sjemena od vanjskih uvjeta i pomaže u rasprostranjenju sjemena. Sjemenka je važna jer omogućuje ramnožavanje raznih biljaka. Može se rasprostranjivati vjetrom, vodom, životinjama ili drugim mehanizmima, omogućavajući biljci da se širi na nova područja i kolonizira nova staništa. Također omogućuje biljkama da prežive nepovoljne uvjete poput suše ili hladnoće, jer se može mirovati u stanju dormantnosti sve dok nisu prisutni optimalni uvjeti za klijanje i rast. Isto tako, sjemenka je važna za ljudsku prehranu i poljoprivredu jer mnoge biljke koje uzgajamo za hranu, poput žitarica, voća i povrća, razmnožavaju se putem sjemena. Isto tako se koristi u uzgoju biljaka u vrtlarstvu, šumarstvu i pejzažnom dizajnu.

Kako je sjeme građano?

Sjeme je složena struktura koja se sastoji od nekoliko osnovnih dijelova. Sjemenska ovojnica je vanjski omotač sjemena koji štiti unutarnje dijelove od oštećenja, isušivanja i štetnika, te ona može biti tanka i prozirna kod nekih biljaka ili tvrda i zaštitna kod drugih vrsta. Endosperm je unutarnji dio sjemena koji sadrži rezervne hranjive tvari. U nekim biljkama, endosperm je bogat škrobom, proteinima ili mastima. Tijekom klijanja, endosperm pruža hranu za razvoj mlade biljke. Embrij je mlada biljka koja se razvija iz sjemena. Sastoji se od različitih dijelova, uključujući klicu, prva lišća i eventualno korijenje. Embrij je obično smješten u blizini endosperma ili je u njega uronjen. Radikula je prvi korijen koji se razvija iz embrija. Ona prodire u tlo kako bi biljka mogla apsorbirati vodu i hranjive tvari za rast i preživljavanje. Klicina je izdanak iz embrija koji će se razviti u nadzemni dio biljke, a ona sadrži prva lišća biljke. Kotiledoni mogu biti jedan ili više, ovisno o vrsti biljke i sjeme.

Kako nastaje sjeme?

Sjeme prolazi kroz nekoliko faza u životnom ciklusu biljke. Oplodnja je prvi korak u razvoju sjemena, a tu dolazi do susreta muških stanica iz cvijeta sa ženskom stanicom u jajniku cvijeta. Nakon oplodnje, oplođena jajna stanica se dijeli i razvija u zametak, a to je mlada biljka unutar sjemena. Tijekom razvoja sjemena, endosperm se formira oko zametka. Endosperm je rezervna hranjiva tvar koja će podržati rani rast i razvoj biljke nakon klijanja. Tijekom razvoja sjemena, oblikuje se i razvija vanjski zaštitni omotač sjemena poznata kao sjemenska ovojnica. Sjemenska ovojnica je kod nekih biljki tanka i prozirna dok je kod nekih biljki tvrda i zaštitna. Nakon što se sjeme u potpunosti razvilo, dolazi do faze zrelosti sjemena. U ovoj fazi, sjemenka je spremna za širenje i klijanje. Sjemenka može ostati u stanju mirovanja sve dok ne dođu optimalni uvjeti za klijanje, kao što su odgovarajuća temperatura, vlaga i svjetlost. Nakon sazrijevanja, sjemenka se može proširiti dalje na različite načine, kao što je rasipanje sjemena vjetrom, preko životinja, kroz vodu i drugo.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori