Kako raste kokos

Date:

Kako raste kokos – uvjeti za uzgoj

Kokos je egzotična biljka koja se uzgaja u tropskim područjima diljem svijeta. Uzgoj kokosa zahtijeva specifične uvjete kako bi se biljka mogla razvijati i dati plodove.

Kako raste kokos – uvjeti za uzgoj

Kokos preferira tropsku klimu s visokom vlažnošću zraka i temperaturom između 20 i 30°C.

Biljka zahtijeva puno sunčeve svjetlosti i dobru drenažu tla. Kokos se može uzgajati u različitim tlima, ali najbolje uspijeva u tlima bogatim hranjivim tvarima i organskom tvari.

Kokos može rasti na nadmorskoj visini do 900 metara, ali najbolje uspijeva na nadmorskoj visini do 500 metara. Biljka je osjetljiva na niske temperature i ne podnosi mraz.

Uzgoj kokosa zahtijeva puno pažnje i redovito održavanje kako bi se biljka mogla razvijati i dati plodove.

Uzgoj kokosa zahtijeva dobru pripremu tla prije sadnje. Tlo se mora pripremiti tako da bude dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Biljka se najbolje razvija u tlima s pH vrijednosti između 5,5 i 7,5.

Kokos se može razmnožavati sjemenkama ili vegetativno. Sjemenke se sade u pripremljeno tlo na dubinu od oko 10 cm. Nakon sadnje, biljke se redovito zalijevaju i održavaju kako bi se osiguralo optimalno rast i razvoj.

Uzgoj kokosa zahtijeva puno strpljenja i pažnje, ali uz pravilnu njegu i održavanje, biljka će se razviti u zdravu i produktivnu biljku koja će davati ukusne plodove.

Kako raste kokos – faze rasta i razvoja

Kokos je biljka koja se razvija u nekoliko faza. Nakon sadnje sjemenke, biljka prolazi kroz nekoliko faza rasta i razvoja prije nego što počne davati plodove.

Prva faza rasta je klijanje sjemenke. Nakon sadnje, sjemenka počinje klijati i iz nje se razvija korijen i klica.

Ova faza traje oko tri mjeseca, ovisno o uvjetima uzgoja.

Nakon klijanja, biljka ulazi u fazu vegetativnog rasta. U ovoj fazi biljka razvija lišće i stabljiku. Vegetativni rast može trajati od tri do pet godina, ovisno o uvjetima uzgoja.

Nakon vegetativnog rasta, biljka ulazi u fazu reprodukcije. U ovoj fazi biljka počinje razvijati cvjetove koji će se kasnije pretvoriti u plodove. Cvjetovi se razvijaju u grozdove i mogu dati od 10 do 20 plodova.

Nakon cvatnje, plodovi kokosa sazrijevaju u roku od 11 do 12 mjeseci.

Zreli plodovi imaju tvrdu ljusku koja se mora ukloniti kako bi se došlo do unutrašnjosti ploda. Unutrašnjost ploda sadrži bijelu pulpu i tekućinu koja se koristi za proizvodnju kokosovog mlijeka i ulja.

Kokos je biljka koja se razvija sporo i zahtijeva puno strpljenja i pažnje. Uz pravilnu njegu i održavanje, biljka će se razviti u zdravu i produktivnu biljku koja će davati ukusne plodove. Važno je pratiti faze rasta i razvoja kako bi se osiguralo optimalno rast i razvoj biljke.

Kako raste kokos – njega i održavanje biljke

Njega i održavanje biljke kokosa ključni su faktori koji utječu na rast i razvoj biljke te na konačni prinos plodova. Kokos je osjetljiva biljka koja zahtijeva pažljivo održavanje kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj.

Kako raste kokos – njega i održavanje biljke

Biljka kokosa zahtijeva redovito zalijevanje kako bi se održala optimalna vlažnost tla. U tropskim područjima, biljka se zalijeva svakodnevno, dok u sušnijim područjima zalijevanje može biti manje često.

Važno je izbjegavati prekomjerno zalijevanje, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Kokos također zahtijeva redovito gnojenje kako bi se osigurala dovoljna količina hranjivih tvari. Preporučuje se korištenje gnojiva bogatih dušikom, fosforom i kalijem. Gnojivo se obično primjenjuje svaka tri mjeseca.

Redovito održavanje biljke kokosa uključuje i uklanjanje suhog lišća i cvjetova kako bi se spriječila pojava bolesti i štetnika. Također je važno redovito provjeravati biljku kako bi se otkrile eventualne bolesti i štetnici. Ako se otkriju problemi, važno je odmah poduzeti mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje.

Kokos se često uzgaja u plantažama, što zahtijeva puno radne snage za održavanje biljaka.

Održavanje plantaža uključuje redovito orezivanje stabljika i uklanjanje starih i bolesnih biljaka. Važno je osigurati dovoljno prostora između biljaka kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj.

Uz pravilnu njegu i održavanje, biljka kokosa će se razviti u zdravu i produktivnu biljku koja će davati ukusne plodove. Važno je pratiti upute za njegu i održavanje kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj biljke.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...