Kako pripremiti kom za rakiju

Date:

Što je kom za rakiju

Rakija tradicionalno alkoholno piće koje se u našim krajevima i šire proizvodi u domaćinstvima, te nema boljeg nego kada možete svoje goste ponuditi svojom domaćom rakijom. Rakija se konzumira kao aperitiv, ali i nakon jela, a proizvodnja rakije je proces na koji se mogu pozvati prijatelji i rodbina za ugodno druženje i degustaciju uz roštilj ili drugu hranu.

Kom za rakiju ili kako je u nekim krajevim zovu komina za rakiju je smjesa voća i vode koje u procesu proizvodnje rakije fermentiraju da bi se dobila alkoholna osnova za pečenje rakije. Potrebno je odabrati kvalitetno voće koje je zrelo i svježe i treba paziti da voće nigdje nije trulo. Za pripremu smjese kom za rakiju na voćkama treba odstraniti peteljke i koštice, sjemenke, te voće treba usitniti još bolje samljeti.

Da bi se dobio kvalitetan alkohol treba od voća dobiti ravnomjerno samljevenu smjesu jer će tako jednako fermentirati svi komadići koji su u smjesi. U vodu treba dodati i šećer koji pomaže prirodnim sastojcima voća da se pretvore u alkohol.

Koje voće je najbolje u kom za rakiju

Rakija se može peći od nekoliko vrsta voća, te se prema tome tako i naziva. Najpoznatija je vrsta rakija šljivovica jer se proizvodi od šljive koje kada su rodne godine uz pripremu pekmeza i đemova, mogu služiti i kao kom za rakiju jer po svom sastavu daju odličan alkohol iz kojeg se dobiva rakija.

Uz šljive, mogu se upotrijebiti i jabuke, kruške, breskve, a i grožđe. Kruške trebaju biti slatke i sočne, te trebate paziti da nisu oštećene, nagnječene jer je to početak procesa truljenja. Najbolje sorte kruške su viljamovke i karmenke. Jabuke su kao i kruške sličnog sastava, ali jabuke mogu biti i kisele, stoga pazite da odaberete slatke i sočne sorte poput zlatnog delišesa ili jabuke idared.

Kom za rakiju se može raditi i od drugih vrsta voća poput malina, trešanja, a i višanja. Bez obzira koju vrstu voća da odaberete voće treba biti zrelo, svježe i ne smije biti u procesu truljenja. Voće bez obzira na vrstu trebate očistiti od sjemenki, peteljki, koštica, te ga trebate samljeti. Za prvi korak trebat će vam šećer i voda kako bi napravili šećerni sirup, ukuhajte šećer u vodi dok se u potpnosti šećer ne otopi. Malceracija je proces koji slijedi, smljeveno voće ćete smjestiti u posude ili staklenke te preliti šećernim sirupom i ostaviti preko noći. Ujutro ćete dodati kvasac, kvasce nutritive da bi se pokrenula fermentacija koja će trajati narednih dana, ali moguće i nekoliko tjedana.

Kom za rakiju spreman za destilaciju

Proces fermentacije treba biti pod nadzorom i u određenim uvjetima kako bi kom za rakiju dao alkohol. Posudu za fermentaciju i kom za rakiju u postupku fermentacije treba držati na toplom, idealna temperatura je između 20 i 30 stupnjeva Celzijusa. Tokom procesa fermentacije potrebno je provjeravati u kakvom je stanju komina za rakiju uz pomoć mjerača za alkohol da se odredi postotak alkohola u komini za rakiju. Kada alkohol više ne mijenja postotak, odnosno prestane rasti tada je proces fermentacije završen.

Destilacija je sljedeći korak u proizvodnji rakija uz pomoć aparata i sustava za destilaciju koji trebaju biti čisti i ispravni. U lonac destilacije prebacite smjesu fermentiranih komina za rakiju no ostavite u loncu mjesta za kondenzaciju i isparavanje. Destilacija se obavlja u nekoliko faza, isparavanje, destilacija i kondenzacija. Iz destilacijskog lonca će curiti rakija koju ćete odmah flaširati ili točiti u plastične posude. Proces destilacije je zapravo pečenje rakije jer zagrijavanjem komina za rakiju koje je fermentirano proizvodi se tekućija koju nazivamo rakija, piše Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...