Kako pripremiti i jesti jastoga

Date:

Jastog se u kipuću vodu stavlja živ

Iako ga nazivaju kraljem svih rakova, njegova priprema vam može zvučati okrutno. Naime, jastog se u kipuću vodu stavlja živ, no Švicarska je tu okrutnost zakonom zabranila i donijela odredbu da ga se prije kuhanja mora ošamutiti, što je u skladu sa zakonom o zaštiti životinja, ali kuharima i elitnim restoranima kvari posao. Kažu da je najbolje jastoga kuhati u morskoj vodi, tako je najukusniji, no češće ga kuhari kuhaju u pola morske i pola obične vode.

Jastog je najveći u vrsti rakova, zato ga i zovu kralj rakova. Znanstvenici su utvrdili da tijelo živog jastoga u kipućoj vodi otpušta kortizol, kao i ljudsko tijelo kada osjeća bol, ali jednako reagira i kada ga se stavi na led ili u ledenu vodu, pa je švicarska preporuka da ih se ošamuti prije kuhanja razumljiva. Ipak se ne preporučuje kupovati i spremati smrznute jastoge, ali zato mnoge ribarnice u svijetu prodaju već skuhane jastoge.

Vaš jastog može biti skuhan u pet koraka

Jastoge morate kuhati u nešto većoj posudi, jer pri kuhanju šire svoje krakove i za to im treba prostora. Vaš jastog može biti skuhan u pet koraka, prvi je zakuhati dovoljnu količinu posoljene vode da bi mogla prekriti jastoga, ako ga kuhate u morskoj vodi koja mora biti očišćena od nečistoća, ne morate je soliti. U vodu dodajete ocat ili limunsku kiselinu i začine za jastoga, piment, crni papar, muškatni orašćić, a lovorov list na kraju kuhanja.

Kako jastog počne širiti krakove, tako polako tone u lonac, kada padne na dno lonca potrebno je pojačati vatru i još kuhati da njegovo meso u oklopu omekša i upije sve okuse i mirise začina s kojima se kuha kao u marinadi. Kada tijelo jastoga pocrveni, dodaje se lovor, poklapa i isključuje vatra, kuhanje je završeno. Poslužiti cijelog jastoga je doživljaj, ali gosti trebaju dobiti pribor kojim će slomiti tvrdi oklop da bi došli do jednog od najukusnijih mesa iz mora.

Jastog je zbog svojih visokih cijena jelo bogataša

Kuhani jastozi se mogu i otvoriti, a izvađeno meso poslužiti s maslacem, limunovim sokom, začinskim biljem i maslinama. No, jastog je zbog svojih visokih cijena jelo bogataša, a oni baš vole dobiti cijelog jastoga na tanjuru i uživaju sami doći do skrivenog delikatnog i ukusnog mesa i iznutrica. Jetra jastoga je zelene boje, naziva se tomalli i spada u vrhunske delicije. Ženka jastoga je cijenjena zbog svoje ikre (corail, kavijar) koja je crna, ali kuhanjem postaje svjetlocrvena.

Ženke i mužjaci se kod jastoga razlikuju po veličini, mužjaci su puno veći. Jetra i kavijar od jastoga se mogu služiti kao zasebna jela ili u posebnim umacima i namazima. Ako se odlučite za smrznuti jastog budite sigurni da od prvog zamrzavanja nije odmrzavan. On je prije zamrzavanja kratko blanširan u kipućoj vodi, ohlađen i zamrznut na vrlo niskim temperaturama, oko – 20 stupnjeva. Jastozi se mogu pripremati na mnoge načine i vlada pravo takmičenje u smišljanju novih recepata.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...