Kako papigu naučiti pričati

PAPIGA MOŽE POSTATI NAJBOLJA BRBLJAVA PRIJATELJICA

Imate papigu za kućnog ljubimca ili ju planirate kupiti? Jedna od želja vam je papiga koja će pričati? Ako su odgovori na ova pitanja DA, tada bi bilo dobro da se upoznate s nekim osnovnim karakteristikama papiga. Papige su po prirodi veoma inteligentne, vesele, vole se družiti i učiti nove stvari. Sposobnost imitacije ljudskog govora privlači mnoge, no postoje papige koje su više “talentirane”. U mnogim pet shopovima vidjet ćete velikog Afričkog sivog papagaja, Aru ili Kakadua koji rado pozdravljaju – no njihova cijena će vas vjerojatno šokirati.

Ne brinite, iako navedene papige najbrže uče, malena Tigrica će također s vremenom savladati jednostavne riječi. Kada odabirete novu brbljavu prijateljicu imajte na umu da ona mora biti zdrava i da s treningom morate krenuti odmah. Zdravlje papige ovisi o hrani, čistoj krletki i vremenu van krletke. Učenje će krenuti s vezivanjem vas i papige. Za početak ju krenite maziti i govoriti joj jednostavne riječi više puta za redom. Što ćete više pričati i ponavljati, papigica će više usvajati. Nakon nekog vremena papigica će krenuti s imitacijom, i upravo kod te imitacije bi se trebala nagraditi.

PAPIGA KOJA PRIČA

Kako ćete naučiti svoju papigu da priča? Krenite sa zbližavanjem. Poželjno je da je papigica uvijek na vama ili veoma blizu vama. Na ovaj način ostvarujete vezivanje i papigica se osjeća sigurno. Uvijek gledajte na to da je papigica odmorna prije učenja i da ponavljanje riječi ne traje u nedogled. Odvojite si sat vremena minimalno ujutro, popodne i navečer i krenite se družiti sa svojom papigom. Lijep i veoma efikasan pristup je držati papagaja na vašem prstu i za početak ponavljati njegovo ime.

Krenite s jednom riječju. Ovu riječ ćete morati ponoviti više puta, i to jasno i glasno. Papiga voli slušati, a to će vam dati do znanja tako što će raširiti svoja krila. Stručnjaci vjeruju kako papige slušaju cijelim tijelom, ne samo svojim ušima. Ako želite da papiga što prije krene s govorom, tada joj nadjenite ime od dva sloga koje je lako pamtljivo npr. Kiki ili Miki. Isto vrijedi i za učenje riječi. Nemojte krenuti s npr “dobar dan” već s “bok”. Kada usvoji novu riječ, bitno je da ponovi i onu koju je prije naučila – jer na ovakav način dolazi do slaganja rečenice.

ŠTO SVE PAPIGA MOŽE NAUČITI?

Papige su iznimno inteligentne životinje, i one veoma brzo povezuju i razumiju što zapravo želite od njih. Često ih učimo da pričaju, no možemo ih naučiti da ponavljaju određene pokrete, da daju pusu i slično. Da li svaka papiga može pričati? To je misterij. Vjeruje se kako svaka papiga ima sposobnost da nauči, no na njoj je koliko se zapravo želi potruditi. Ako odbija ponavljati određenu riječ, tada pokušajte s određenim zvukovima. Određene papige su zapravo veoma muzikalne i vole oponašati zvukove i kretati se uz zvukove glazbe.

Što kada je papigica naučila pričati? Ako je vaša papigica naučila par riječi, tada ju možete naučiti da spaja riječi u rečenicu ili da odgovara na vaša pitanja. Sistematsko ponavljanje i nagrađivanje veoma su važni procesi učenja kod papige. Poželjno je da samo vi učite papigu govoriti, jer prepoznat će i reagirati na vaš glas. Postepeno, papigica će moći pričati i s drugim osobama, no možda nešto sramežljivije u početku. Važno je da u startu odvojite dovoljno vremena za učenje govora, dresiranje i trening kako bi vaša papigica postepeno mogla usvajati sve što od nje tražite.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori