Kako natočiti pivo bez pjene

Date:

Kako natočiti savršeno pivo?

Piva je mnogima omiljeno piće u vrućim i ljetnim danima. Često se pije iz boce ili limenke, ali isto tako i iz čaše. Pivo se može piti ledeno hladno, hladno ili toplo, no potrebno je ipak poduzeti par koraka kako bi maksimalizirali okus. Da li znate kako natočiti savršeno pivo? Neovisno o tome da li točite iz bačve, limenke ili boce, savršeno točenje se sastoji od istih koraka. Prvo je potrebno uzeti čistu čašu. Poželjno je da čašu koja je oprana u perilici dodatno isperete prije upotrebe.

Bilo kakvi ostaci u čaši mogli bi razviti pjenu i promijeniti sami okus pive. Čašu je potrebno nagnuti za 45 stupnjeva, što će omogućiti pivi da klizi uz sami rub čaše i tako spriječiti stvaranje pjene/glave. Čašu poravnajte tek onda kada ste pivu natočili do pola čaše i normalno natočite ostatak. Ovakvim načinom točenja dobit ćete savršen omjer pjene i tekućine. Pjena ili glava ne bi smjela prelaziti 3 centimetra.

Saznajte kako natočiti pivo bez pjene

Neki vole svoje pivo bez pjene. Kako bi smanjili količinu pjene koja može nastati prilikom točenja, potrebno je napraviti sljedeće: Čistu i ispranu čašu nagnite pod kutem od 45 stupnjeva. Pivu ulijevajte tako da doslovno klizi po čaši, te postepeno ravnajte čašu dok ne natočite do kraja. Što dulje točite pivo dok je čaša nagnuta, to ćete manje pjene imati. Pjena je mnogima znak da je piva pravilno natočena. Na ovaj način na kraju točenja trebali bi imati centimetar pjene koja će se brzo razrijediti.

Kakav okus ima piva bez pjene? Njen je okus je pun. Na što treba pripaziti? Ako prilikom točenja primijetite kako se piva uopće ne pjeni, tada joj je vrlo vjerojatno prošao rok trajanja. Iz koje čaše je najbolje popiti pivu? Mnogi preferiraju krigle i što jednostavnije čaše. Oblik same čaše nije bitan, već metoda točenja. Uvijek pripazite da je čaša čista i da je ona optimalne temperature kako ne bi nastao takozvani toplinski šok koji može promijeniti sami okus pive.

Na što se treba pripaziti kada se toči pivo?

Što najviše smeta pivu? Topla čaša nikako nije dobra za hladnu pivu. Kada hladna piva uđe u toplu čašu ona doživljava takozvani toplinski šok. Ova promjena u temperaturi pretjerano naglašava aromu pive. Da li se piva smije nadotočiti? Ne. Pivo i pjena neće imati dobar okus ako se ono natoči na “ostatke”. Ovdje također dolazi do razlike u temperaturi i okusu. Prijašnja piva se zgrijala i blago isparila, dok je nova piva hladna i ima veći udio ugljičnog dioksida.

Kada točite pivo vodite brigu da je čaša čista, po mogućnosti isprana i blago mokra. Kakva piva je najbolja, ona s pjenom ili bez? Ukusi su različiti. Mnogi ne vole pjenu jer smatraju kako preuzima tekući dio, što nije istina. Pjena je svakako veoma korisna i smatra se zapravo izolatorom koji čuva aromu, miris i okus piva. Ako želite izvući maksimalno od okusa pive, tada vodite brigu o tome da ju točite u svježe ispranu čašu, uz rub i uz malo pjene.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka,net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...