Kako nastaje sjena, odbijanjem svjetlosti od neprozirnih predmeta

Priroda svjetlosti je da se zrakasto raspršuje u svim smjerovima i pravcima, a sjena je površina na koju svjetlost ne dopire zbog raznih neprozirnih barijera poput drveta, stupa, kuće, čovjeka. Kako nastaje sjena, odbijanjem svjetlosti od neprozirnih barijera zbog čega se obrisi tih barijera na osvijetljenoj površini prikazuju kao jače ili slabije zatamnjenje. Sjena nastaje uvijek iza objekta o koji se odbila svjetlost, a oštrina rubova sjene ovisi o položaju i vrsti izvora svjetlosti.

Važno je znati kako nastaje sjena jer se sa svojom sjenom i sjenama drugih osoba susretnemo čim prohodamo, zapravo i ranije. Odrasli često zabavljaju čak i posve malu djecu izvodeći rukama sjene na zidu pri večernjem osvjetljenju, obično se izvode sjene raznih životinja, zečića i slično. I kod nas i u svijetu postoje čak i kazališta sjena koja svoj repertoar izvode po konceptu igre svjetla i sjene. Ako ima više izvora svjetla sjene postaju bljeđe i nejasnijih rubova.

Kako nastaje sjena i ima li to veze samo sa suncem

Nama je sunce najjači i najveći izvor svjetlosti, pa je normalno zapitati se kako nastaje sjena i ima li to veze samo sa suncem. Istina je da svaki izvor svjetlosti proizvodi sjenu kada njegove zrake naiđu na neprozirnu barijeru, može to biti žarulja, svijeća, farovi automobila, reflektorske lampe, odsjaj vatre, čak i blijeda mjesečeva svjetlost za vedre zvjezdane noći. Jasno je da jačina svjetlosti i kut pod kojim ona pada određuju položaj, dubinu i dužinu sjene.

Kako nastaje sjena i što nam sve ona pokazuje dobrom promatraču ne može promaknuti, jer sjena nam govori odakle svjetlo dolazi, kojeg intenziteta, ali i gustoću i neprozirnost tvari koja zapriječila tu svjetlost. Svjetlost će bez problema proći kroz staklo ili vodu, zato imamo prozore na našim kućama, ali tvari od betona, cigle, drveta, raznih metala, zemlje i drugih čvrstih i gustih tvari ne mogu propustiti svjetlost i na široj osvijetljenoj površini se može vidjeti samo sjena tih predmeta.

Kako nastaje sjena i nastanak sunčanog sata

Sjeni možemo zahvaliti prvo mjerenje vremena, a priča o tome se krije u razumijevanju kako nastaje sjena i nastanak sunčanog sata koji je bio prvi ostvareni pokušaj mjerenja vremena. Naime, istovremenim praćenjem položaja sunca na nebu i kretanja sjene na tlu izumljen je prvi astronomski uređaj nazvan sunčani sat, u Starom Egiptu prije 5 000 godina. Pri tome sjena pokazivača pokazuje koliko je sati, odnosno koje je doba dana, što znači da je sjena bila prva kazaljka.

Danas su sunčani satovi rasuti po mnogim gradovima uglavnom turističke atrakcije, turisti ih manično slikaju a da se ni ne zapitaju kako nastaje sjena. Ako je sunčani sat ispravno postavljen, njegova točnost je prilično precizna, a odstupanja mogu biti do pet minuta, a sve to zahvaljujući promatranu sunca i sjene. Zanimljivo je da tamna sjena svojom dužinom i položajem pokazuje pod kojim kutem u tom trenutku padaju sunčeve zrake na zemlju i prilično točno pokazuje koliko je sati.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori