Kako napraviti smjesu za fugiranje kamena

Kako napraviti smjesu za fugiranje kamena

Što je smjesa za fugiranje kamena?

U svijetu kamena, fugiranje predstavlja zadnji korak u procesu njegovog postavljanja. Iako mnogi misle kako je fugiranje onaj zadnji estetski dojam, ono je zapravo puno više od toga. Fuge pružaju dodatnu zaštitu od mogućeg prodora vode, prodora prljavštine i drugih mogućih nečistoća. Kako bi dobili profesionalne rezultate, potrebno je koristiti dobru te pravilnu smjesu za fugiranje. Danas prepoznajemo razne vrste smjesa za fugiranje, no najčešće s one od cementne smjese.

Cementna smjesa je prikladna za razne vrste kamena i ona omogućava trajnost i čvrstoću. Što sadrži smjesa za fugiranje kamena? Smjesa će se sastojati od cementa, vode i pijeska, i ona se može veoma jednostavno napraviti i kod kuće. Dobra smjesa za fugiranje kamena zaštitit će sve utore, što znači da u njih ne mogu ući voda, nečistoće i druge stvari koje potencijalno mogu oštetiti kamen. Da li je potrebno posebno znanje za izradu ove smjese? Ne. Ona se može jednostavno napraviti uz određene korake.

Kako se radi smjesa za fugiranje kamena?

Da bi samostalno napravili smjesu za fugiranje kamena, prvo morate odrediti pravu količinu materijala. Ovisno o dubini te veličini fuga, pripremite si odgovarajuću količinu cementa kao i pijeska. Poželjno je da je odnos cementa te pijeska 1: 3, što znači da vam je potrebna jedna mjera cementa za tri mjere pijeska. U ovo je potrebno postepeno dodavati vodu i miješati dok se postupno ne dobi konzistencija koja podsjeća na gusto tijesto. Nakon što je smjesa za fugiranje kamena napravljena, vrijeme je za proces fugiranja. Uzmite manju količinu napravljene smjese na četkicu ili lopaticu i probajte ju ravnomjerno nanijeti na površinu kamena.

Imajte na umu da smjesa treba popuniti prazninu. Nakon što ste nanijeli smjesu, uz pomoć strugalice ili spužve uklonite eventualni višak kako bi dobili ravnu površinu. Smjesa za fugiranje kamena treba se nanositi u suhim uvjetima i ona se ne smije nanositi kada je vani jako sunce ili kada je kiša. Također, prije nanošenja smjese potrebno je ostaviti cement da se osuši prema navedenim uputama određenog proizvođača. Učestalost ponovnog fugiranja ovisiti će o kamenu kao i uvjetima u kojima se kamen nalazi. Fugiranje se najčešće ponavlja svakih nekoliko godina.

Što je sve potrebno kako bi se dobila dobra smjesa za fugiranje kamena?

Najvažniji materijal koji će vam trebati za smjesu je fugirna masa. Osim nje, potrebna vam je voda, posuda u kojoj ćete miješati smjesu, špatula ili lopatica, spužvica ili krpica, zaštitna odjeća. Kako u konačnici izgleda smjesa za fugiranje kamena? Ona je najčešće sive boje i vidno popunjava prazninu između kamena. Boja fuga ne mora biti siva, ona može biti druge boje, ili neprimjetna kao i neutralna. Da li svaki kamen traži istu vrstu fuge? Ovisi o tome što zapravo želite.

Što kada se smjesa za fugiranje kamena osuši? Kada se smjesa u potpunosti osuši, tada možete uživati u pogledu na vaš popunjen kameni zid, stazu ili neku drugu kamenu površinu. Da li se fuge trebaju održavati? Da. Fuge traže redovito održavanje kao i čišćenje kako bi one ostale u što boljem stanju i kako bi trajale što dulje. Ako se ne održavaju, one će se morati eventualno popravljati, što može rezultirati ružnijem izgledom i bržim propadanjem, piše

Hercegovka.net

Odgovori