Kako napraviti sladoled

Što je sladoled?

Sladoled je desert koji se obično poslužuje u obliku smrznute poslastice. Glavni sastojci sladoleda uključuju mlijeko, vrhnje, šećer i različite arome koje mu daju raznolike okuse poput čokolade, vanilije, voća, lješnjaka, jagode i mnogih drugih. Postupak izrade sladoleda uključuje miješanje sastojaka i zatim smrzavanje kako bi se dobila glatka i kremasta tekstura. To se obično postiže upotrebom posebnih aparata za sladoled ili strojeva za miješanje koji rade pod kontroliranim uvjetima temperature. Sladoledi se mogu poslužiti u različitim oblicima, poput štapića, korneta, zdjelice ili kuglica, a često se nadopunjuje raznim preljevima, umacima, orašastim plodovima i voćem kako bi se obogatio okus. Ovo ukusno osvježenje uživa veliku popularnost diljem svijeta i često se konzumira tijekom toplih ljetnih mjeseci, no dostupni su tokom cijele godine. Sladoleli dolaze u raznim okusima, te osim što ih možete kupiti u gotovo svakoj trgovini, ujedno ih možete kod kuće napraviti. U nastavku Vam donosimo jednostavni recept sa sastojcima koje već imate kod kuće!

Od kuda potječe sladoled?

Povijest sladoleda je bogata i raznolika, a prvi oblici ovog osvježavajućeg deserta datiraju još iz davnih vremena. Drevni Kinezi i Persijanci smatraju se prvim poznatim ljubiteljima sladoleda. Prije gotovo 3000 godina, Kinezi su koristili snijeg pomiješan s medom i voćem kako bi stvorili jednostavni oblik sladoleda. Slično tome, stari Persijanci poznati su po kombiniranju voćnih sokova sa snijegom ili ledom kako bi osvježili sebe u vrućim ljetnim danima. No, prvi poznati zapis o nečemu što nalikuje modernom sladoledu potječe iz Kine u 7. stoljeću. Car Shi Huang Ti navodno je naručio velike količine leda i snijega koji je zatim zaslađen voćnim sokovima kako bi stvorio rani oblik sladoleda. Stoljećima kasnije, tijekom Mongolske dinastije, Marco Polo, poznati trgovac i putnik, putovao je prema Kini i navodno je donio recept za sladoled u Europu. Postupno, ova poslastica proširila se po europskim kraljevskim dvorovima, a recepti su se mijenjali i nadograđivali s novim sastojcima i okusima. Tijekom renesanse u 16. stoljeću, talijanski umjetnici počeli su stvarati tkoji su sadržavali voćne sokove, med i aromatične sastojke. Njihova popularnost brzo se proširila te su sladoledi postali veoma popularni među europskom elitom. U 18. stoljeću, sladoled se proširio iz Europe u Sjevernu Ameriku. U to vrijeme su se sladoledi prodavali pretežito ulični prodavači, a priprema je uključivala miješanje leda ili snijega s voćnim sokovima i šećerom. Prva slastičarnica posvećena isključivo sladoledu otvorena je u New Yorku 1790. godine. Tijekom 19. stoljeća, industrijska revolucija i razvoj hlađenja otvorili su nove mogućnosti za proizvodnju i distribuciju sladoleda. Gustavus Dows iz Philadelphije smatra se izumiteljem prvog modernog sladoleda s vanilijom, jajima, šećerom i vrhnjem. U 20. stoljeću, su sladoledi postalu još popularniji i dostupniji masama, te su se razvili razni okusi i postali su dostupni na štapićima, u kornetima i posudama.

Kako sami napraviti sladoled?

Izrada sladoleda kod kuće može biti zabavna i ukusna aktivnost. Za klasični recept, trebati će Vam 2 šalice slatkog vrhnja s visokim udjelom masti, 1 šalica punomasnog mlijeka, 3/4 šalice šećera, 1 žlica ekstrakta vanilije ili neki drugi okus, prstohvat soli i po želji možete ubaciti čokoladu, voće, orašaste plodove, komadiće keksa i slično. U velikoj zdjeli pomiješajte teško vrhnje, mlijeko, šećer, vaniliju i prstohvat soli. Dobro promiješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Smjesu stavite u hladnjak na najmanje 1 do 2 sata kako bi se ohladila smjesa i sjedinili se okusi. Nakon što se smjesa dovoljno ohladila, izlijte smjesu u posudu. Smjesu zamrznite oko 1-2 sata, a zatim je izvadite iz zamrzivača i dobro promiješajte. Postupak zamrzavanja i miješanja ponavljajte svakih 30 minuta do 2 sata dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta i kremasta. Ako želite dodati neki dodatak, poput čokoladnih komadića, orašastih plodova ili voća, uključite ih u sladoled tijekom posljednjeg miješanja. Kada je sladoled dovoljno čvrst i kremast, možete ga poslužiti u kornetu, zdjeli ili kao dodatak kolaču.

Izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori